10 март – Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста

На 10 март (понеделник) 2014 г. в София от 11.00 ч. пред мемориалната плоча, намираща се до сградата на Народно събрание (източната страна, до служебния вход на НС) ще се проведе възпоменателна церемония по повод Деня на спасението – 10 март, отбелязване на 71 години от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста, както и на 11343 евреи от Северна Гърция и Кралство Сърбия, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 г.

В церемонията ще участват: председателят на българския парламент г-н Михаил Миков, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на Организация на евреите в България „Шалом” г-н Максим Бенвенисти, български евреи, спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта по време на Холокоста, народни представители, представители на димпломатическите мисии и на български и международни институции, неправителствени организации, ученици и граждани.

Представители на Организация на евреите в България „Шалом” ще поднесат венци и цветя пред паметника на Димитър Пешев в градинката на църквата „Свети Георги Победоносец“ в София и пред паметната плоча на дома, в който е живял Димитър Пешев в София, ул. „Неофит Рилски”47.