ХАНУКА – ПРАЗНИК НА СВЕТЛИНАТА

На 21 Кислев 5772 година от еврейския календар – 21 декември 2011, в продължение на 8 дни във всеки еврейски храм и дом ще се палят свещите в ритуалните ханукии, за да се почете чудото случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 г. пр. н. е. По традиция празника започва в навечерието на деня – тази вечер, 20 декември започва празника на светлината – Ханука.

Това е празник с исторически характер –  Йерусалим и цялата древна Юдея се намирали под  елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в храма била забранена, а светлината  от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само  един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.

На Ханука, в продължение на осем дни, последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник –  ханукия, като всеки ден се увуличава броя им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша  и свещи, съответстващи на поредния ден от празника.  В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства.

Всяка година една от свещите се пали от уважавана от еврейската общност личност. Тази година на 22 декември  от 17:30 ч. в Централната софийска синагога (ул. Екзарх Йосиф № 16) една от свещите ще бъде запалена от кмета на София Йорданка Фандъкова