7 ноември 2010
СВЕТОВЕН ДЕН НА ЕВРЕЙСКОТО ЗНАНИЕ

За първи път на 7 ноември в 45 страни, в 238 еврейски общности ще се проведе Световен ден на еврейското знание. На този ден раби Адин Стейнсалц ще завърши превода и тълтуванията на целия „Талмуд”.

Това е трудът на живота му, върху който работи в продължение на 45 години. Световният ден на еврейското знание ще почете това постижение като събере заедно еврейските общности от целия свят в едно историческо преживяване. Раби Адин Стейнсалц е световно известен учител, философ, автор и социален критик, който се е посветил на мисията да направи еврейското знание достъпно и чрез превода му, символично да го върне на еврейския народ.

В България този ден се организира от „Американ Джоинт – България” и Организация на евреите в България „Шалом” в сградата на Еврейския културен център „Бет Шалом”, ул. „Екзарх Йосиф” 15, етаж 4 от 10.30 до 14.00 ч.

Основно събитие на деня е откриването на библиотека с еврейска литература. Библиотеката ще бъде открита в 10.30 от Рав Бехор Кахлон, главния равин на България.

* * *

Програма на Световния ден на еврейското знание в България

11.30 Въведение в „Талмуда”

12.00 Избрани теми от трактат „Таанит”

14.00 Обобщение на програмата на Световния ден

Лектори:
Рав Кахлон и Джош Аренс