БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ СВЕТОВНАТА ИНИЦИАТИВА „ШАБАТ НА СОЛИДАРНОСТТА“

Тази вечер, 22 май 2015 г. България ще стане част от световната инициатива „Шабат на солидарността“ от 19:00 часа в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф“ 16. Инициативата има за цел да  обедини световните политици, да покаже тяхната загриженост за съгражданите им евреи  и да се противопостави на надигащите се в Европа и света антисемитизъм, ксенофобия и омраза. Религиозните служби, които ще се проведат едновременно на два континента ще покажат решимостта на политиците  заедно да се противопоставят на омразата и фанатизма. Световната инициатива на фондация „Лантос“ се провежда в 100 държави в Европа и Северна Америка и е подкрепена от редица известни политици и общественици, сред които Барак Обама – президент на САЩ и Бенямин Нетаняху – министър-председател на Държавата Израел. Тази вечер в Централната софийска синагога на събитието ще присъстват: Димитър Главчев, заместник-председателя на 43-то Народно събрание на Република България, посланици и представители на дипломатически мисии, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом“, София Коен – председател на Централния израелтянски духовен съвет,  Виктор Меламед – регионален координатор на инициативата, Йосиф Меламед – главен секретар на ОЕБ „Шалом“ и др.

Тази година отбелязваме 70 години от края на Холокоста и победата над нацизма, но случващото се днес в света ни кара да бъдем още по-чувствителни към всички прояви на нетолерантност и  омраза.

Макар и с не толкова многобройни антисемитски прояви, България  не прави изключение. Свидетели сме на реторика на омразата, прояви на нетолерантност, факелни маршове с нацистка символика, шокиращо възраждане на виртуален и открит антисемитизъм.

„Шабат на солидарността“ има за цел да напомни за  основните човешки права, защитени  във Всеобщата декларация за правата на човека. Подкрепата и защитата на различията  е водещ индикатор  за мира, стабилността, просперитета  и демократичните ценности на обществото. Уважението, толерантността  и свободата на изповедание и самоопределение са не само морални императиви,  а  важни фактори за икономическото и социално благосъстояние на нациите.

Моля, поради пропускателния режим в Централната софийска синагога журналистите и всички желаещите да присъстват на събитието да носят журналистически карти и документи за самоличност,  и да се обадят на тел. 0888 26 88 41.

За допълнителна информация: Пепа Илиева – ПР мениджър на ОЕБ «Шалом»            0888 26 88 41, pepa_i@abv.bg, asar.pr@gmail.com