Българските евреи си спомниха за прародината с любов

„О, Сефарад, ти беше мащеха към нас, но ние те съхранихме в сърцата си!“ С този стих започна Сефарадската вечер, организирана в Деня на толерантността от Софийската организация на евреите „Шалом“ и посолството на Кралство Испания у нас.

Емоционалната сбирка бе в рамките на изложбата „Визи за свободата. Испанските дипломати и Холокостът“, подготвена от дипломатическата мисия на Испания и „Каса Сефарад-Израел“ и подредена в арт-галерията на НДК.

В програмата взеха участие вокален октет „Алегро“, в който участват най-възрастните членове на организацията „Шалом“ в София, пресъздаващи сефарадската култура, с ръководител Рафаел Бераха. Певческите формации на Лика Ешкенази „Дулсе канто“ и детската вокалната група „Хаверим“ и танцовият състав „Кедар мансева“ с ръководителка Мати Самуилова предизвикаха бурни аплодисменти. Арт групата „Манос бендичос“ се прояви с колекция от автентични сефарадски ръчни плетива и бродерии, свързани с еврейската култура и традиции.

Две от участничките в тържеството бяха с традиционни бродирани рокли, наречени биндали (хиляда клона), взети за случая от Еврейския исторически музей в София. Биндали е рокля, която всеки евреин подарявал на жена си при раждането на първородния му син. Специалната дреха се поръчвала в Истанбул и съпругът пътувал, за да украси с уникалната рокля жената, дарила го с първороден син.
Участниците и гостите похапнаха и традиционни еврейски дребни сладки, приготвени от белени и настъргани бадеми – масапан.

Автор: Веселка ВЕНКОВА

18 Ноември 2010 | в. „Дума“ | брой 266, 24 стр.