Четвърта паневропейска конференция на еврейските общности в Европа

Завърши Четвъртата паневропейска конференция на еврейските общности в Европа, която се проведе от 21 до 25 октомври в Лондон. Във форума участваха еврейски лидери от три континента, 31 страни, 372-ма участници.

Българската делегация беше водена от Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом” и д-р Алек Оскар, заместник-председател на ОЕБ „Шалом” и член на борда на Асоциация на европейските еврейски културни центрове. Темата на конференцията беше „Обществените отношения в условията на световната икономическа криза”. Работата на българската еврейска общност за подпомагане на хора в нужда беше оценена високо.

В рамките на срещата се проведе работна закуска в британския Парламент, на която присъстваха 30 участници от конференцията –Ендрю Солоу, председател на Конфедерацията на главните еврейски организации в САЩ, Стивън Цимерман, ръководител на една от най-големите инвестиционни компании в Лондон и един от лидерите на британските евреи, Ори Финкелщайн, отговорен издател на в. „Таймс”, спикърът на Камарата на общините, председателят на Комитета за приятелство с Израел на Консервативната партия, лорд Джанер, един от най-видните представители еврейската общност във Великобритания, кмета на Ситито на Лондон. Участници в събитието бяха и Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом” и д-р Алек Оскар, заместник-председател на ОЕБ „Шалом”.

***

На снимка 01 – терасата на британския парламент, над река Темза, от ляво на дясно д-р Алек Оскар, зам. председател на ОЕБ „Шалом”, лорд Джанер, Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом”.

На снимка 02 – от ляво на дясно д-р Алек Оскар, зам. председател на ОЕБ „Шалом”, Алберто Сандерей, директор на „Американ Джоинт” за Европа и Латинска Америка, Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом” и Джо Дзирен, председател на Конфедерацията на еврейските организации в Париж.