ДЕКЛАРАЦИЯ

Организацията на евреите в България „Шалом” като представител на българската еврейска общност изказва своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите в Канзас и изразяваме своята готовност да помогнем на ранения и семейството му. Организация на евреите в България „Шалом” остро осъжда този акт на насилие срещу невинни граждани, извършен на 13 април 2014 г. в Оувърленд парк в еврейския център и хоспис на Еврейската федерация на Канзас сити в Щата Канзас в САЩ. Като неразделна част от световната еврейска общност и най-близък партньор на еврейската общност в Канзас, изразяваме своето възмущение и непримиримост срещу  тази варварска проява на насилие, агресия и омраза, извършен в навечерието на големия еврейски празник Песах. Недопустимо е да загиват невинни хора, заради вярата и произхода им.

Организацията на евреите в България „Шалом“ е обезпокоена от засилването на антисемитизма, ксенофобията, расизма и крайният национализъм в света. За съжаление, отчитаме повишена активност на антисемитските прояви и в България.

Тревожен е фактът, че намаляват съпротивителните сили срещу проявите на краен национализъм, възраждането на лозунги и политически програми от времето на нацистко минало, подценяват се и опитите да се пренапише историята на Втората световна война. Това е предизвикателство към демократичните сили днес.

Надяваме се, че всички институции, ангажирани с този случай ще свършат професионално своята работа – виновникът ще бъде наказан, а семействата на жертвите и ранените ще получат подкрепа и съдействие.

Призоваваме всички да реагират категорично против всяка проява на насилие и омраза.