„ЕРЕНСИЯ” – ПЪРВА СВЕТОВНА СРЕЩА НА ЛИДЕРИ НА СЕФАРАДСКИТЕ ЕВРЕЙСКИ ОБЩНОСТИ

От 19 до 21 септември 2011 г. България е домакин на Първа световна среща „ЕРЕНСИЯ” („Наследство”). Форумът ще се проведе в София и Пловдив. Срещата се организира от: CASA SEFARAD – ISRAEL, Испанското посолство в София, Организация на евреите в България „Шалом” и фондация „Трите средиземноморски култури”, в сътрудничество с Институт „Сервантес” в София и Централен израелтянски духовен съвет – България.

Целта на тази Първа световна среща е да се поддържат връзките между Испания и сефарадските общности от диаспората и да се популяризира еврейската култура. България е дом за значима сефарадска общност, която от векове е вярна на културата на своите прадеди и се гордее със своите корени. Предложението за домакинство на тази първа по рода си среща „ЕРЕНСИЯ”, която ще събере всички клонове на диаспората е направено от Организация на евреите в България „Шалом”. За първи път представители от три основни клона на сефарадската диаспора ще се съберат около масата за дискусия: сефаради от ориенталски произход, сефаради от Мароко и от Португалия.

На 19 септември (понеделник) от 14.00 ч. Йорданка Фандъкова – кмет на град София ще открие Първа световна среща Еренсия в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф”16.

На 20 септември от 9.30 ч. Общинският съвет на Пловдив ще разгледа предложението на кмета на Толедо за побратимяване между двата града. В 13.45 ч. в кукления театър на града ще се проведе тържествена церемония честване на писателя и сценарист Анжел Вагенщайн, почетен гражданин на града на тепетата.  Повод за събитието е романа „Далеч от Толедо“, който е в основата на сценария на известния български филм «След края на света». Специални гости на събитието ще бъдат кмета на Толедо и представители на CASA SEFARADISRAEL,  лидери на сефарадски еврейски общности от 14 държави, представители на българската еврейска общност и на пловдивската общественост.

* * *

Програмата на Първата световна среща „ЕРЕНСИЯ“ може да видите тук.

За допълнителна информация:
0888 26 88 41 – Пепа Илиева, ПР на ОЕБ „Шалом”
www.shalompr.org