АГЕНЦИЯ „КРОС“, DIR.BG, „СВОБОДЕН НАРОД“, В. „ЗЕМЯ“ – НОВИ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА СЪДБАТА НА ЕВРЕЙСКАТА ДИАСПОРА В ЕВРОПА

05.11.2013, 12:19  →  В медиите    

Водещи историци представят нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа | | 03.11.2013 14:58 | www.cross.bg | www.cross.bg |
София /КРОСС/ На 4 и 5 ноември 2013 г. в Конферентната зала на хотел „Кристал Палас“ в София, ул. „Шипка“ № 14 ще се проведе Международен изследователски семинар „Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949″. Това е една от основните академични проява за отбелязването на 70-годишнината от спасението на българските евреи и е част от Културния календар на столицата.
Организатори на събитието са: Столична община, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Организацията на евреите в България „Шалом “ съвместно с „Федерацията на ционистите в България“ и Комисията за разкриването на документите и установяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.Участници в семинара са водещи историци и изследователи от България, САЩ, Израел, Турция, Испания, Германия и Косово. Те ще имат възможност да представят своите най-нови изследвания, документални находки и разкрития, които да дискутират, както в тесен професионален кръг, така и пред по-широка аудитория, включваща млади хора и студенти. Форумът ще бъде открит в 9.30 ч на 4 ноември 2013 г. (понеделник) от заместник-кмета на Столична Община Тодор Чобанов и ректора на Софийския университет „Св. Климет Охридски“ Иван Илчев. Слово ще произнесат: Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел, Н.Пр. Исмаил Арамаз – посланик на Република Турция, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом “ и Евтим Костадинов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на 42-то Народно събрание.

Водещи историци представят нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа | | 03.11.2013 14:58 | dir.bg | Новини | Агенция КРОСС
София /КРОСС/ На 4 и 5 ноември 2013 г. в Конферентната зала на хотел «Кристал Палас“ в София, ул. «Шипка“ № 14 ще се проведе Международен изследователски семинар «Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949“. Това е една от основните академични проява за отбелязването на 70-годишнината от спасението на българските евреи и е част от Културния календар на столицата. Организатори на събитието са: Столична община, Софийският университет «Св. Климент Охридски“, Организацията на евреите в България “Шалом “ съвместно с «Федерацията на ционистите в България“ и Комисията за разкриването на документите и установяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.Участници в семинара са водещи историци и изследователи от България, САЩ, Израел, Турция, Испания, Германия и Косово. Те ще имат възможност да представят своите най-нови изследвания, документални находки и разкрития, които да дискутират, както в тесен професионален кръг, така и пред по-широка аудитория, включваща млади хора и студенти. Форумът ще бъде открит в 9.30 ч на 4 ноември 2013 г. (понеделник) от заместник-кмета на Столична Община Тодор Чобанов и ректора на Софийския университет «Св. Климет Охридски“ Иван Илчев. Слово ще произнесат: Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел, Н.Пр. Исмаил Арамаз – посланик на Република Турция, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ «Шалом “ и Евтим Костадинов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на 42-то Народно събрание.

http://svobodennarod.com/bulgaria/3386-obsazhdat-novi-svidetelstva-za-sadbata-na-evreite-prez-1939-1949.html

Обсъждат нови свидетелства за съдбата на евреите през 1939 – 1949

Написана от  Свободен Народ /Понеделник, 04 Ноември 2013 00:14

По време на срещата между Йорданка Фандъкова и ОЕБ „Шалом“ стана ясно, че еврейската общност в София подпомага сирийските бежанци. Снимка: Пресцентър на ОЕБ „Шалом“.

На 4 и 5 ноември 2013 г. в  Конферентната зала на хотел „Кристал Палас” в София, ул. „Шипка” № 14 ще се проведе Международен изследователски семинар „Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949”. Това е една от основните академични проява за отбелязването на 70-годишнината от  спасението на българските евреи  и е част от Културния календар на столицата. Организатори на събитието са: Столична община, Софийският университет „Св. Климент Охридски“,  Организацията на евреите в България “Шалом”, съвместно с „Федерацията на ционистите в България” и Комисията за разкриването на документите и установяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Участници в семинара са водещи историци и изследователи от България, САЩ, Израел, Турция, Испания, Германия и Косово. Те ще имат възможност да представят своите най-нови изследвания, документални находки и разкрития, които да дискутират, както в тесен професионален кръг, така и пред по-широка аудитория, включваща млади хора и студенти.Форумът ще бъде открит в 9:30 часа на 4 ноември 2013 г. (понеделник) от заместник–кмета на Столична Община – Тодор Чобанов и от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – Иван Илчев.

Встъпителни и приветствени слова ще произнесат: Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел в България, Н.Пр. Исмаил Арамаз – посланик на Република Турция у нас, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом” и Евтим Костадинов –  председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на 42–то Народно събрание.

Междувременно, на 03 ноември 2013 г., кметът на София – Йорданка Фандъкова се срещна с Н. Пр. Шаул Камиса Раз – посланник на Дъравата Израел, с Максим Бенвенисти – председател на Организация на евреите в България „Шалом” и с Йосиф Меламед – главен секретар на ОЕБ „Шалом”.Председателят на ОЕБ „Шалом” благодари на столичния кмет за подкрепата и съдействието за осъществяване на няколко съвместни начинания. Това са:

Първия еврейски фестивал „Шалом София”, който се проведе на 15 септември 2013 г.;

Маратонът „Sofia Tole-Run”, който се проведе на националния празник 22 септември в столицата;

Международният изследователски семинар „Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949”, за който стана дума по-горе.

Максим Бенвенисти е информирал г-жа Фандъкова за новите дейности от инициативата „Направи добро” на ОЕБ „Шалом”. Инициативата се провежда вече 6 години и се осъществява с подкрепата на много институции, организации и личности. Тази година към Инициативата „Направи добро”се присъедини и УМБАЛ „Александровска” АД.  По повод 70-годишнината от спасението на българските евреи бяха проведени офталмологични прегледи на около 3000 деца  от Северозападна България, а с финансовата подкрепа на „Американ Джойнт” – България нуждаещите се деца безплатно получиха очила.

В последните две седмици в рамките на Инициативата „Направи добро” се извършват прегледи на децата в бежанските лагери в София. За всички деца се осигуряват и индивидуални пакети храна.

Н. Пр. Шаул Камиса Раз, също е благодарил на г-жа Фандъкова  за подкрепата и съдействието, което оказва на българската еврейска общност. Той е изразил надежда, че София ще стане Европейска столица на културата през 2019 г. Посланикът на Израел е споделил, че  София като град е провокирала интерес у израелски бизнесмени да инвестират тук. Н.Пр. Шаул Камиса Раз е заявил, че активно ще работи за подобряване на сътрудничеството между представители на израелските институции и Столична община.

Главният секретар на ОЕБ „Шалом” Йосиф Меламед е информирал столичния кмет за социалните програми, които Организацията осъществява и е поканил г-жа Фандъкова да открие детския център, който съвсем скоро ще бъде завършен.

Йорданка Фандъкова е благодарила за добрите думи и е приела поканата да открие детския център на ОЕБ „Шалом” и „Американ Джоинт”- България. Тя е заявила, че ще продължи водената до сега политика „градът да бъде мирен и спокоен, да запазим духа на толерантност и демократичност, да се спазват законите. Ще се стараем, както и досега да предотвратяваме и да се противопоставяме на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и нетолерантност”.  Редактор: Теодор Дечев 

06.11.2013 01:23 | Земя | стр. 2 |

Започна
Международният изследователски семинар
„Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949″ в София, форумът ще продължи и днес. Очаква се поредицата от академични събития да постави акцент върху съдбата на българските евреи по време на периода на тоталитаризма. Това е втората академична проява с широко международно участие, посветена на 70-годишнината от спасението на българските евреи , част от Културния календар на столицата, към която беше проявен голям интерес от представителите на дипломатическите мисии у нас.