БНР: 134-о училище осъмна изрисувано със свастики

22.03.2010, 16:37  →  В медиите    

22 март 2010 | „12 плюс 3“, БНР | 12.20

Бека Лазарова, член на училищното настоятелство в 134-о училище

Водещ: Бека Лазарова, член на училищното настоятелство на 134-то училище с изучаване на иврит, със сигнал към властите. Добър ден, госпожо Лазарова. Какво се случи тази нощ и как осъмна училището?
Бека Лазарова: Добър ден. За съжаление, първата пролет я посрещаме лошо. Училището осъмна издраскано със свастики. Знаци – еврейската звезда е равна на свастика, надписи „Израел е равно на фашизъм”. И, за съжаление, това нямаше как да остане скрито от децата. Рейсчетата пристигаха, децата слизаха и се изправяха срещу тези надписи. В нашето училище учат 850 деца от цяла София. Изучава се иврит и английски език като чужди езици. Вярно, че се изучава странен език. Изучава се съответно и еврейската традиция. Но това не предполага училището да осъмне издраскано така.
Водещ: Какво коментираха децата? Понеже вие сутринта също сте били там.
Бека Лазарова: Да, аз бях там от рано. Какво коментираха децата? Те бяха изключително неприятно изненадани. Малките не можеха изобщо да си обяснят какво се случва. Големите се възмущаваха. Някои имат спомен от предишни подобни неща, които този път изпревариха просто… Обикновено се случват около рождения ден на Хитлер. Тази година това се случи един месец по-рано. Но това е преди Великден и преди еврейската Пасха. Дни, които трябва да ни настроят към добро и да ни обединят, а не да ни разединяват.
Водещ: Потърсихте ли помощ от полицията? Информирахте ли кмета?
Бека Лазарова: В интерес на истината полицията беше там от рано. Предполагам, че училищните власти са информирали когото трябва. Хората от Трето районно бяха през цялото време, докато бях аз. Обаждаха се родители разтревожени, естествено разтревожени за сигурността на своите деца. И мисля, че това не е нещо, което трябва да се случва в ХХІ век. Колкото и да е в тежко състояние нашето общество, не бива да падаме толкова ниско. Така си мисля.
Водещ: Без съмнение сте права. Бека Лазарова, член на училищното настоятелство на 134-то училище в столицата.