БНТ1: Еврейското училище в столицата осъмна тази сутрин в свастики

22.03.2010, 16:46  →  В медиите    

22 март 2010 г. | „По света и у нас“, БНТ1 | 12.00 ч.

Еврейското училище в столицата осъмна тази сутрин в свастики, изразяващи агресивни нападки срещу политиката на държавата Израел. Директорката на училището Весела Палдъмова е категорична, че това е психологическа агресивност не само към Израел, но и лично към децата с еврейски произход. Според нея свастиките от тази нощ не са прецедент. През година, две сградата е обект на подобни хулигански прояви.
Поредната агресия към еврейското училище в София – така преподавателите тук определят скандалните свастики. Според тях не бива да се допуска училището да е арена на политически и етнически конфликти.
Весела Палдъмова – директор на 134 училище “Димчо Дебелянов”: Тези надписи са израз на етническа нетърпимост към еврейския народ, към държавата Израел, явно от хора, засегнати може би по някакъв начин от политиката на тази държава и изразяващи своето несъгласие по този начин.
Репортер: Не смятате ли, че това е просто хулиганщина?
Весела Палдъмова – директор на 134 училище “Димчо Дебелянов”: Зад всяка една хулиганщина и проява на хулиганщина има определен мотив.
Ученик: Аз знам много за фашизма и за Хитлер какво е направил. Аз играя много компютърни игри, зная какво е значението на фашисткия кръст и този, който го е направил, заслужава затвор.
Ученик: не знам дали е от нашето училище този, който го е написал, или не е, но това е човек, който няма възпитание просто.
Ученик: Ние сме спасили евреите от Хитлер и сега този, който го е написал, все едно ни казва, че това, което сме направили за евреите, е било грешно и не е било правилно.
Управата на еврейското училище е информирала органите на реда и се надява скоро извършителите да бъдат открити и наказани. До края на деня свастиките ще бъдат заличени.