КРОСС: Вандали поругаха еврейското училище в София

22.03.2010, 16:48  →  В медиите    

22 март 2010 г. | Информационна агенция „КРОСС“ | 15.04 ч.

София /КРОСС/ На 21 март – Международния ден за премахване на расовата дискриминация вандали поругаха сградата на 134 училище „Димчо Дебелянов“ в София. В това училище се обучават на майчиния си език – иврит, децата с еврейски произход от столицата. Вандалският акт се извършва в момент, в който България е в тежко икономическо положение и обществото е особено уязвимо към подобни прояви, се казва в декларация на орга низацията на евреите в България „Шалом“.

„Вандализмът спрямо сградата на училището не засяга само еврейската общност в България. Този акт засяга и стотици деца и техните родители, които нямат еврейски произход, но учат в училището.

Засегнати са и българските граждани, които в този момент не биха искали подобни деяния да разрушават крехката социална и икономическа стабилност в страната. Това влияе върху облика на България пред външния свят и вреди на доброто име на толерантния българския народ и общество пред световната еврейска общност, която е чувствителна към проявите на ксенофобия и антисемитизъм. Вандалският акт се извършва седмица преди еврейския празник Песах и християнския Великден. В дните, когато всички хора, без разлика на етническа и религиозна принадлежност, трябва да отворим сърцата си за доброто, вандалите сеят омраза – омраза, която граничи с тероризъм“, посочват от „Шалом“.

Организацията на евреите в България „Шалом“ вярва, че полицията и останалите правоохранителни органи ще свършат професионално и енергично своята работа. Но ние за пореден път призоваваме българските политици да изразят категорична политическа позиция по зачестилите прояви на антисемитизъм и ксенофобия. Трябва да осъзнаем, че омразата, особено когато е свързана с вандализъм, е насочена срещу целия български народ и общество и е опасен фактор за дестабилизация на обстановката в страната.

Призоваваме гражданите и структурите на гражданското общество да реагират категорично против всяка подобна проява и да не забравят, че „който сее омраза днес, жъне бури утре“, се казва още в декларацията на организацията.