СЕЛМА ТОДОРОВА Е ИЗБРАЛА АКВАРЕЛА КАТО ТЕХНИКА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ИНДИЯ АЛА ПРИМА“

29.11.2016, 18:16  →  Новини    

PLAKAT Ivanov za Liubo2.cdr

На 1 декември 2016 (четвъртък) от 18:00 ч. в галерия „Сердика“, (ул „Цар Самуил“ 90 Б на Женския пазар) се открива общата изложба „Индия ала прима“, която представя творби на четирима изтъкнати български художници: Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев. Изложбата е посветена на 70-годишнината от независимостта на Индия и е резултат от едноименния българо – индийски проект, по инициатива и с подкрепата на Индологическа фондация „Изток – Запад“, със съдействието на Дом на културата „Сушма“ в Индия и в партньорство с Фондация „Международно акварелно общество“ – България, с подкрепата на Посолството на Република Индия в София.  Колекцията от картини, рисувани под покрива на света – Хималаите, ще бъде представена от художествения критик проф. Чавдар Попов. В рамките на изложбата „Индия ала прима“ до 31 декември т.г. „Пазари Възраждане“ ЕАД  и галерия „Сердика“ предвиждат няколко събития.

 

invitationПроектът „ Индия ала прима “

Преди точно една година четиримата художници Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев са участвали в Международното биенале на акварела в Делхи и са гостували на индийския поет, писател и общественик д-р Каран Сингх Чаухан в център „Сушма“. Там кураторът Селма Тодорова избира и изразното средство за колекцията – акварел. Въпреки различните възможности на тази техника, и четиримата работят ала прима – върху мокър лист, до изсъхването му. За всеки от творците – това е първо посещение в Индия – и изворът на вдъхновение, и отразяването му е ала прима.

Почти всички картини са рисувани в подножието на Хималаите и са пропити с енергията и екзотичния чар на тази необикновена страна – Индия. Изображения на ашрами, портрети на махатми, садху, на местни хора на различна възраст и с разнообразно социално положение, колоритни пейзажи от Хималаите и от дългия път между Делхи и това Свято място се появяват с невероятна лекота върху белия лист, като че ръката на художника е водена свише. Светлината звучи, предизвиква всички сетива и ни праща в страната на подправките, на сандаловото дърво и мантрите, в люлката на Йога, Веда, Махабхарата, Рамаяна, в необозримите дълбини на необятната индийска култура.

Всеки от творците влага различно цветоусещане, почерк и внушение, както и поглед от различен ъгъл, но всички са обединени от акварелната техника ала прима. Тя отразява най–достоверно чувството вложено в процеса на работа, запечатва онзи трепет и жажда на художника да сподели невероятното, невижданото до този момент чудо, наречено Индия.

Проектът е представен за пръв път в неговата цялост и с голям успех през юли тази година в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, по време на Международното триенале на акварела.  Част от него бе показана през юни на Международния ден на йога в НДК.

Изложбата „Индия ала прима“ е едно второ споделяне…вече не с  листа, а с публиката.

01selma 02selma

 

 

 

 

 

 

 

05ivan 06ivan

 

 

 

 

 

 

 

07stefan 08stefan

 

 

 

 

 

 

 

03aglika