ОЕБ „ШАЛОМ” И РОЕ „ШАЛОМ” – СОФИЯ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЛУКОВМАРШ

Председателят на Организация на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти и председателят на Регионална организация на евреите „Шалом”- София  Александър Оскар изпратиха декларация до кмета на София, Йорданка Фандъкова във връзка с провеждането на факелно шествие в памет на генерал Христо Луков на 16 февруари 2013 г.  С декларацията се призовава кмета на София да изрази отношението си към провеждане на Луковмарш в центъра на столицата, защото „Генерал Христо Луков, прочул се с яростните си антисемитски и неонацистки възгледи, е бивш военен министър и една от ключовите фигури,  допринесли за присъединяването на България към държавите от “Оста” през Втората световна война. Целта на това факелно шествие е единствено демонстрация и пропаганда на неонацистки и ксенофобски идеи. Провеждането му само ще подтикне към омраза и ще способства за изкуственото насърчаване на етническо, религиозно и расово противопоставяне. Също така, провеждането на Луковмарш ще допринесе за легитимирането на неонацистката идеология в България.” Провеждането на Луковмарш 2013 е неприемливо събитие за град, който иска да бъде културна столица на Европа.

Изразявайки своята гражданска позиция Организация на евреите в България „Шалом”  и Регионална организация „Шалом” – София са убедени, че Луковмарш може да се спре само с образование и информираност на обществото.

Организация на евреите в България „Шалом” и Регионална организация „Шалом” – София осъждат всички актове на ксенофобия и антисемитизъм, остро се противопоставят на опитите да се възроди и  легитимира нацистката идеология и призовават всички обществени организации и политически сили ясно и категорично да изразят своите позиции срещу проявите на омраза и ксенофобия,  и да се обединят за доброто на България.

Декларацията е подкрепена и от еврейските организации: „Федерация на ционистите в България”,  „Еврейски женски форум”,  Еврейската младежка организация „А`Шомер А`Цаир” („Млад страж”), BBYO  и читалище „Емил Шекерджийски 1919 г.” .