Президентът Георги Първанов връчи орден “Мадарски конник”-първа степен, на Дейвид Харис

Президентът Георги Първанов връчи днес орден “Мадарски конник” – първа степен, на Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет.

IMG_5123.JPGДейвид Харис получи високото държавно отличие за изключително големите си заслуги за развитието на двустранните отношения между Република България и Съединените американски щати.

На церемонията в Гербовата зала на “Дондуков” 2 присъстваха министърът на външните работи Николай Младенов, посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” Максим Бенвенисти.

В словото си президентът Първанов заяви, че връченото отличие на Дейвид Харис е скромно признание от страна на българските институции за изключително активния принос на Американския еврейски комитет и лично на неговия изпълнителен директор г-н Харис към редица ангажименти, свързани с България. Държавният глава подчерта специално ясната, категорична и убедителна подкрепа за членството на България в НАТО. Президентът отбеляза също подкрепата на Американския еврейски комитет за усилията за освобождаването на българските медици в Либия.

“С личния ангажимент на г-н Харис и дейността на Американския еврейски комитет като цяло ние се опитваме да постигнем една голяма цел, една, мога да кажа, кауза, обща и за двете страни. Става дума не просто за това да направим популярни събитията от Втората световна война, когато българският народ, българските институции спасиха нашите евреи, но и да не допуснем развиването на антисемитизъм в днешните условия”, заяви президентът.

Георги Първанов посочи, че отношенията между САЩ и България са по-добри от всякога за последните над 100 години и че това се дължи както на последователните усилия на президентските институции, правителствата и парламентите на двете страни, така и на ангажиментите на редица неправителствени организации като Американския еврейски комитет и лично на Дейвид Харис.

“Израснах в сянката на двете най-големи трагедии на ХХ век – сянката на комунизма и нацизма. В продължение на много години мечтата за свобода изглеждаше неосъществима, но когато полагаш усилия, мечтите се осъществяват”, заяви Дейвид Харис.

Той посочи, че най-важното нещо, което е научил от своите майка и баща – и двамата преживели Втората световна война, е, че не трябва да забравяме способността на човека да бъде нехуманен, но също така и способността на човека да проявява хуманност.

“Искам да Ви благодаря и за това, че вие успяхте да покажете, че хората могат да бъдат хуманни като спасихте над 40 000 български евреи. Много от децата и внуците на тези хора са сега тук сред нас. Ние знаем, че един истински приятел се познава в нужда, а не само когато всичко е наред”, заяви Дейвид Харис.

Дейвид Харис приветства българския народ и за куража и силите му да изгради едно ново демократично общество. “Искам да Ви благодаря за това, че Вие успяхте да изградите една надежда, един оптимизъм в младото поколение на България”, обърна се Дейвид Харис към Георги Първанов.