ПРОФЕСОР ХАИМ ГАРТИ – ИЗРАЕЛСКИ УЧЕН С БЪЛГАРСКО СЪРЦЕ

На 18 септември 2013 г. израелският учен проф. Хаим Гарти и представители на Организация на евреите в България „Шалом” поднесоха цветя на Паметника на благодарността в Пловдив.

Проф. Хаим Гарти е роден в Пловдив през 1948 г. Две години по-късно семейството му заминава за Израел.Той е вицепрезидент на световно признатия изследователски център Научния институт „Вайцман“. Научноизследователската дейност на проф. Хаим Гарти е в сферата на биохимията.

На 17 септември 2013 г. проф. Гарти получи почетното звание Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.

След период от 25 години, професор Гарти идва за втори път в България.

На 18 септември 2013 г. на тържествена церемония в Синагогата „Цион” в Пловдив председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти връчи на проф. Хаим Гарти почетен плакет за заслугите му към България и човечеството. Ема Мезан, председател на Израелтянския духовен съвет в Пловдив приветства гостите и разказа историята на пловдивската синагога.

Проф. Хаим Гарти сподели: „Много съм развълнуван, защото това е Синагогата на моето семейство. Аз съм израелски учен с българско сърце. Награда, която получавам от българската еврейска общност е много ценна за мен, колкото и научното признание, което получих вчера от Българската академия на науките. След проведените срещи и разговори вчера с представители на институциите и учени от България, очаквам много скоро да започнем реализацията на съвместни научни проекти между Израел и България.” Проф. Гарти сподели, че вече има разработен модел на чип, генетична карта, която ще носи информация за заболяванията и проведеното лечение на пациента, за да направи работата на медиците по успешна и ефективна. „Очаквам, че след 10 години цената на тази генетична карта, ще бъде достъпна и ще улеснява лечението на хората и ще помага за спасяването на много човешки животи.”

Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом” благодари на професор Гарти за достойните и респектиращи научни постижения, които изпълват с гордост българската еврейска общност. „За мен е чест да връча този почетен знак на професор Гарти и да му благодаря. Искам да благодаря и на съпругата на професора – проф. Нира Гарти, защото добре знаем, че зад всеки успял мъж, стои една добра и силна жена.”

Гят секретар на ОЕБ „Шалом” Йосиф Меламед представи историята и съвременния живот на българската еврейска общност, социалните и културните програми на Организацията.

Професор Гарти посети и суката (шатрата) в двора на Синагогата. Тази вечер започва празникът Сукот (празник на шатрата). Сукот, празникът на шатрата се празнува 7 дни – от 15 до 21 Тишри (от вечерта на18 до 25 септември 2013).

Сукот е весел празник, който символизира 40-годишното странстване на евреите след Изхода от Египет. Преди празника се издига сука (шатра) – временна постройка с четири стени и покрив от клони и растения, през които задължително през нощта трябва да се виждат звездите. Освен странстването в пустинята, суката напомня и, че човешкият живот не е вечен. В нея задължително трябва да има лулав (неразлистена палмова клонка), етрог (цитрусов плод с форма на сърце) и адаса (лист от мирта, наподобяващ човешко око). Празникът е свързан и с идеята за красота и според Талмуда суката се украсява с ръчно изработени стени и сплетени висулки от даровете на земята – грозде, бадеми, нар, житни класове и др.