ПЪРВИ ЕВРЕЙСКИ ФЕСТИВАЛ „ШАЛОМ СОФИЯ“

На 15 септември 2013 г. от  11.00 до 21.00 ч. пред Националния дворец  на културата ще се проведе Първия еврейски фестивал „Шалом София“.

Културата и традициите, съхранени през вековете, ще оживеят в шатри. В 11.00 часа, пред НДК, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова ще даде началото на събитието. Еврейската култура се представя в София благодарение на Организацията на евреите в България „Шалом” и JDC България. Фестивалът ще се проведе един ден след края на най-важния ден в еврейския календар – Йом Кипур, с послание за приемственост и акцент на една световна, но не толкова позната в България културата.

Посетителите на това уникално за столицата събитие ще се докоснат до различните сфери на духовния и културен живот на евреите. Под звуците на изпълненията на пионера на българската естрада Етиен Леви, присъстващите ще могат да се запознаят с еврейските нрави, ценности и празници. Във фестивалните шатри желаещите ще могат да се потопят в еврейското кино, литература и знание, и дори да се запознаят лично с едни от най-известните еврейски режисьори, писатели и художници в България.

На голямата сцена пред  Националния дворец на културата ще премерят своите умения различни вокални групи и танцови формации. Сред специалните гости на събитието са известните на международната сцена Амир Гвирцман и изпълнителите от Amsterdam Klezmer Band, които са считани за посланици на еврейската музикална култура и се радват на голяма интерес от страна на младите хора. За най-малките посетители на фестивала организаторите са подготвили множество изненади и игри, които да запознаят децата по подходящ начин с най-любопитното от културата.    

За доброто прекарване на гостите на фестивала ще се грижи и майстор готвачът Ути Бъчваров, който ще издаде малка част от тайните на еврейската кухня. С помощта на всички желаещи в най-големия тиган в България известният кулинар ще приготви огромна шакшука – еврейски вариант на миш-маша. В кулинарната шатра майстори-хлебари ще замесят и изпекат големи хали. Самодейно средище „Хлебни къщи“ ще покаже холистичен метод за приготвяне на хляба като свещена храна в живота на човека.