В ПАМЕТ НА ИЦКАХ РАБИН

КЮСТЕНДИЛ На 30.06.2011 г. от 10,30 ч. в градинката пред Къща-музей „Димитър Пешев“   ще бъде открита мемориална плоча в памет на първия израелски премиер и военен  и политически деец, роден в Палестина  Ицках Рабин.

Инициативата е на Община Кюстендил  и кмета на община Кюстендил Петър Паунов в подкрепа на силните приятелски и културни взаимоотношения с Израел. Официални гости на събитието ще бъдат синът на покойния Рабин – Ювал Рабин и Посланикът на Израел в България Негово Превъзходителство Ноах Гал Гендлер, председателят на Организация на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти и генералния секретар на организацията – Йосиф Меламед.

Мястото  за поставяне на паметна плоча не е случайно – Димитър Пешев е бележит обществен деец и политик от миналия век, инициатор на акция, довела до спасяването на  българските евреи от депортация и сигурна смърт по време на Втората световна война.

Известен като човек на войната и на мира, роденият в Йерусалим израелски министър-председател играе ключова роля в развитието на еврейската държава и способства за установяването на мира в Близкия изток. За своята роля при подписването на Договoрите от Осло, с които се постига автономията на Палестина, Рабин получава през 1994 г. Нобелова награда за мир. На 4-ти ноември 1995 Ицхак Рабин е застрелян. На тази дата е обявен национален ден в негова памет, а площадът, на който е застрелян, е наречен на негово име, както и много улици и обществени учреждения.

СОФИЯ – На 30 юни (четвъртък) от 18.30 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще бъде представено българското издание на книгата „Ицхак Рабин. Мемоари”.  На събитието ще присъства синът на Рабин – Ювал Рабин.