Започна „Глобал форум“ във Вашингтон, организиран от Американския еврейски комитет

На 27 април 2011 г. във Вашингтон, САЩ започна „Глобал форум” на Американския еврейски комитет (АJC – American Jewish Committee) най-големият еврейски форум, който събира политици, дипломати и общественици от цял свят.

Българска делегация от Организация на евреите в България „Шалом”, водена от председателя й – Максим Бенвенисти, участва във форума. Събитието продължава до 29 април 2011 г.

На форума се очертават политиките за: превенция срещу антисемитизма в света, интеграцията на етническите малцинства, подкрепата на Държавата Израел, отношенията Изток – Запад, човешките права, развитието на телекомуникациите, енергийните зависимости, преодоляване на проблемите и комуникацията между различните религиозни общности и цивилизационния въпрос – християни-мюсюлмани-евреи, важни за човечеството теми. И не случайно, от миналата година по време на 106-та годишна среща на Американския еврейски комитет, събитието се превърна в „Глобал форум”, защото проблемите, които се обсъждат са важни за целия свят. Мнението и оценките на българската делегация на форума винаги се е зачитало и уважавало – доказателство е фактът, че представител на българската делегация участва в Международния борд на Американския еврейски комитет.

Форумът беше открит от раби Андрю Бейкър, директор по международните еврейски въпроси на AJC и започна със сесия с участието на Мадлин Олбрайт, държавен секретар на САЩ 1997-2011 и Йошка Фишер, външен министър и вицеканцлер на Германия 1998-2005 и председател на Европейския съюз 01.01.1999-30.06.1999. Модератор на сесията беше Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет.

Гости на Гала вечерите винаги са популярни и значими политици и общественици. Тази година на 28 април 2011 г. специални гост – говорители ще бъдат президента на Панама Рикардо Мартинели и Николай Младенов, министър на външните работи на Република България.

Снимки от откриването може да видите тук.

* * *

Николай Младенов: Да подпомогнем историческите промени в арабския свят

На 28 април 2011 г. министърът на външните работи на Република България Николай Младенов беше почетен гост във Вашингтон на годишната среща на Американския еврейски комитет (AJC) AJC Global Forum 2011. Във форума участваха близо 1500 гости от цял свят.

В своето обръщение към форума министър Младенов сравни произтичащите промени в Близкия Изток с падането на Берлинската стена и с промените в Централна и Източна Европа като изтъкна, че това е историческа революция на арабското достойнство и самоуважение. Народите в Близкия Изток, от Кайро до Триполи се борят срещу корупцията, безработицата сред младите хора, мизерията и искат да участват в управлението на своите държави за изграждане на по-справедливо за всички бъдеще, изтъкна министър Младенов. Европейският съюз, НАТО, Съветът на Европа трябва да подпомогнат изграждането на партньорства в различни области на обществения живот, заяви Николай Младенов. За да предложим на южните си съседи извлечените поуки от прехода на страните от Централна и Източна Европа, на 5 и 6 май МВнР организира първия от поредица международни форуми, който ще обсъди възможностите за подпомагане на процесите в Близкия Изток, каза в заключение министър Младенов.

Изказването на министър Младенов на английски език можете да изтеглите оттук

Освен Николай Младенов, изказвания пред форума направиха и президентът на Панама Рикардо Мартинели – удостоен с наградата на AJC Light Unto the Nations, началникът на кабинета на президента Барак Обама Уилям Дейли, министърът на отбраната на Германия Томас де Мезиер.