Президентът на Държавата Израел Шимон Перес благодари на българската еврейска общност

Днес, 7 декември ОЕБ „Шалом” получи писмо от Шимон Перес, президент на Държавата Израел, с което той благодари на еврейската общност за постиженията и важната роля, която има в обществения живот на България.

„Спасението на българските евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война е символ на историческите връзки на приятелство между народите на Израел и България.”

* * *

Йерусалим, 21 октомври 2010 г.

Д-р Максим Бенвенисти
Председател на Организацията на евреите в България
„Шалом”
България

Скъпи Д-р Бенвенисти,

Искам да Ви благодаря за незабравимото събитие в софийската синагога, където имах възможността за се срещна с членовете на важната еврейска организация в България.

Щастлив съм да отбележа, че настоящата еврейска общност в България е високо почитана и се радва на топли отношения с властите и въпреки че голяма част от българските евреи живеят в Яфа, Холон и Бат Ям в Израел, те не са забравили българските си корени. Спасението на българските евреи от депортиране за нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война е символ на историческите връзки на приятелство между народите на Израел и България.

Ние в Израел ще продължаваме да поддържаме специалните си връзки с българската еврейска общност и да ги уважаваме като неразделна част от нашето голямо световно семейство.

Бих желал да изразя дълбоката си признателност за трогателното посрещане и ще чакам с нетърпение да продължим контактите си с Вас. Изпращам Ви най-почтителни поздрави.

Шимон Перес