ГОДИШНИ НАГРАДИ „ШОФАР“ ЗА 2013

На 13 април 2014г. (неделя) от 19.00 ч. в Зала „Йерусалим” на Еврейския културен дом в София, бул. „Ал. Стамболийски” 50 ще се проведе официалната церемония за връчване на годишните награди „Шофар” 2013.  Награди за 2013 година получават:

„За цялостен принос в развитието на еврейската общност в България” – най-голямата еврейска хуманитарна организация „Американ Джоинт”, която тази година отбелязва 100 години от основаването си и в. „Еврейски вести”, по повод 80-годишнината от началото на издаването си; „За обществено-политическа и публицистична дейност в името на етническата толерантност” Националната католическа федерация „КАРИТАС”- България;„За активно присъствие в еврейската общност и българското общество” – Рейна Лиджи и Алберта Алкалай;

Всяка година председателят на ОЕБ „Шалом” връчва своя награда на изявени общественици и интелектуалци, за принос в развитието на българското общество, културата и науката и дейност, позитивно представяща страната ни.Тази година председателят на ОЕБ „Шалом” – Максим Бенвенисти награждава: Н.Пр. Шаул Камиса Раз за изключителен принос в развитието на връзките между Израел и България и укрепване на вековната дружба между българи и евреи и проф.Рахамим Шекерджийски за изключителен принос в развитието на българското общество и вековната дружба между българи и евреи.

Наградата на Организационния комитет за партньорство и сътрудничество ще получи Държавна агенция «Архиви».

В програмата на събитието участват: Александра Сърчаджиева, Мариус Донкин, „Тримата тенори”, Дориан Молхов, Дебора Шофелинова, Бетина Примо, Еврейски танцов ансамбъл „ Керен Шемеш” и др.

Шофарът е най-стария музикален инструмент – обикновено е изработен от рог на овен. С него на Рош а Шана (Еврейската Нова година) се тръби, за да накара всеки човек да премисли делата си и да поиска прошка за грешките си. Тръбенето на шофара напомня и за даването на Десетте Божи заповеди. Според древните мъдреци посланието на шофара е: Събудете се от сън и помислете за делата си. Спомнете си за Създателят и се върнете към него, в покаяние. Не бъдете от онези, които губят реалността в преследване на сенките и прахосват годините си в търсене на празното, което не може да ги ползува или избави. Погледнете добре в душите си и обърнете внимание на постъпките си. Изоставете лошите си мисли и пътища, върнете се към Господ и той ще има милост към вас”.