ХОЛОКОСТЪТ – ПАМЕТ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЙОМ АШОА – ТРАУРЕН ДЕН В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА

На 5 май т.г. евреите в цял свят отбелязват Йом Ашоа – Ден на възпоменание на жертвите на Холокоста. Йом Ашоа е траурен ден от еврейския календар, който е определен от израелското правителство и се отбелязва на 27-ия ден от еврейския месец Нисан (през април или май).
Според еврейската традиция в навечерието на Деня се организират траурни церемонии за да помним, да предаваме и да не забравяме случилото се – за да не се повтори никога повече. По традиция в синагогите се четат молитви за мъртвите и имената на загиналите в концентрационните лагери. У нас тази традиция включва и историята за спасяването на почти 50 хиляди българските евреи, като и трагичната съдба на 11 343 евреи от Македония и Тракия изпратени в лагера на смъртта Треблинка.
В цял свят се полагат цветя пред мемориалните стени и вечния огън и ритуално се палят 6 свещи, в памет на 6-те милиона евреи – жертви на Холокоста, от които милион и половина деца, загинали по време на Втората световна война.
Йом Ашоа е повод да се замислим за паметта на жертвите и отговорността, която имаме към следващите поколения, защото Холокостът е памет и предупреждение!

Автор: Пепа Илиева