ИЗРАЕЛСКИЯТ УЧЕН ПРОФ. ХАИМ ГАРТИ ПОЛУЧИ ПОЧЕТНОТО ЗВАНИЕ ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА НА БАН

На 17 септември 2013 г. на тържествена церемония проф. Хаим Гарти от Израел беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.

Проф. Хаим Гарти е роден в Пловдив през 1948 г. Той е вицепрезидент на Научния институт „Вайцман“. Научноизследователската му дейност е насочена към хормоналното регулиране при преноса на йони и вода в бъбреците. Задълбоченото изследване на тези процеси могат да спомогнат за разработването на нови терапии за борба срещу високото кръвно налягане и бъбречната недостатъчност.

„Аз съм българин, роден съм в Пловдив. Моето семейство напусна добронамерена и приятелски настроена към евреите България, защото бяхме ционисти. И до днес пазим топли спомени за България, защото тя спаси българските евреи.” – каза в словото си проф. Гарти.

Специални гости на събитието бяха Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел и Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България „Шалом”.

Н.Пр. Шаул Камиса Раз поздрави проф. Хаим Гарти за високото звание и благодари на БАН за оценката и признанието към постиженията на израелския учен. Той оцени високо необходимостта от сътрудничеството в науката между България и Израел. „На иврит Хаим означава живот, това е още един символ и показва, че пътят който е избрал и следва проф. Гарти е правилен и, че неговите научни постижения ще спомогнат за по-добър живот. Държавата Израел е построена от българските евреи и затова и днес ние сме признателни на България, защото българските евреи са участвали в създаването и развитието на науката, образованието, културата, икономиката, сигурността и отбраната на Държавата Израел.” – каза Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

На 18 септември 2013 г. (сряда) от 1100 ч. проф. Хаим Гарти и представители на ОЕБ „Шалом” ще поднесат цветя на Паметника на благодарността в Пловдив. От 11.30 ч. в синагогата в Пловдив – ул. „Цар Калоян” 13А ще се състои тържествена церемония и среща с представители на еврейската общност и журналисти. Председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти ще връчи на проф. Хаим Гарти почетен плакет.