ПРЕЗИДЕНТЪТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИВ ЗАПАЛИ ОСНОВНАТА СВЕЩ НА ХАНУКА НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА ХАНУКА В ЦЕНТРАЛНАТА СОФИЙСКА СИНАГОГА.

На събитието присъстваха много официални лица – кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Тодор Чобанов, министърът на образованието проф. Тодор Танев, посланикът на Израел в София Н.Пр. Ирит Лилиан, посланикът на Германия Н.Пр. Детлеф Лингеман, посланикът на Полша Н.Пр. Кшищоф Краевски, и.д. заместник-посланик в посолството на САЩ г-н Крис Карбър, представители на посолството на Русия и много други дипломатически мисии, народни представители, заместник-главния мюфтия Бирали Бирали, председателят на Националния съвет на религиозните общности в България проф. Рупен Крикорян, представители на християнски деноминации, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, заместник-кметът на район „Възраждане“ Татяна Димитрова, общински съветници, общественици и журналисти.Председателят на ОЕБ „Шалом“ Максим Бенвенисти приветства държавния глава и гостите на церемонията: „На Ханука винаги говорим за светлината, Божието чудо и смелостта на Макабеите. Не съм сигурен, че това е реда, в който трябва да подредим символите на празника. Нека не забравяме, че историята на Ханука започва с борбата на един необикновен народ с една обикновена тирания. Народът бил необикновен, защото вярвал само в един Бог, а съседите му почитали много богове. Народът не бил богат и може би по тази причина, бил смел и непокорен. Евреите имали едно общо богатство – Храмът в Йерусалим, който пазели повече от живота си. Тиранията била обикновена – като всяка тирания. Принуждавала хората да споделят нейните ценности и религия. Искала хората да са страхливи и да й се подчиняват.

Така се сблъскали необикновената еврейска вяра, смелост и непокорство и обикновената тирания, която днес щяхме да наречем тероризъм. Сблъскали се в битка, която днес определяме като война на ценностите. От тази битка след почти 2200 години са останали: Божието чудо, имената на еврейските водачи – Макабеите и най-важният резултат от войната – светлината в живота, която получили евреите, а може би и други народи.“

В словото си Максим Бенвенисти  акцентира, че „Днес живеем във време, когато отново се води страшна война – война на тираните фанатици и техните спонсори с хората, които са избрали свободата за главна ценност в живота си. За да победим в тази война, за да стане пак Божието чудо и да дойде светлината за всички честни и свободни хора по света, са ни необходими водачи – умни, смели и най-вече решителни. Като Йеуда Макабей – Чука, повел храбрите еврейските бойци срещу войските на тираните!“

„Това чувствам на празника Ханука и вярата, че това ще се случи е надеждата ми за бъдещето“, каза Максим Бенвенисти.

В обръщението си на церемонията Президентът Росен Плевнелиев, заяви: „Днес се нуждаем от мъдростта на традициите, които съществуват, за да ни обединяват, за да ни сплотят като общество и като народ.“

Президентът припомни, че по традиция споделя празниците на всички религиозни общности в България, не само като израз на уважение, но и като символ на препотвърждаване на народната воля и гражданския ни избор да живеем заедно в мир и хармония.
„Терористичните атентати, които разтърсиха Европа и света, отново напомниха, че във всяко общество ще се намерят фанатици и екстремисти, които ще се опитат да отнемат живота на невинни хора в името на Бог, но бруталното убийство няма нищо общо с Него“, каза държавният глава. „Бог ни учи, че всеки живот – на мюсюлманин, на християнин, на будист, на евреин или друг, е важен. Бог не желае никой да доминира над другите. Всички сме родени равни, за да живеем в мир и да работим за мир“, подчерта президентът.

„Нека подкрепим всяка инициатива срещу фанатизма, ксенофобията и антисемитизма. Дори най-страшното зло може да бъде предотвратено, когато хората от различни религии с различен етнически, културен и социален произход се обединят и решително кажат „не“ на омразата“, апелира държавният глава и изтъкна, че от векове българските земи доказват, че този уникален модел на толерантност и разбирателство е възможен. „Това голямо постижение на България обаче не е даденост, а се нуждае от честните и посветени усилия на всички нас“, допълни Росен Плевнелиев.

Държавният глава изрази увереност, че въпреки рекордния брой кризи, Европа може да реши и най-тежките си проблеми, когато е единна. „Нека продължим да градим своето достойно място в семейството на европейските народи. Да ускорим интеграцията с модерна демократична Европа. Да гарантираме, че принципите на международния правов ред се спазват от всички. Да гарантираме мир, върховенство на закона и човешко развитие за всеки“, апелира Росен Плевнелиев.

„Именно нашата солидарност е това, от което най-много се страхуват тези, които искат да ни отнемат правото да живеем свободни и равни. Нека не позволим да отнемат единството и желанието ни да посрещаме и болката, и празниците си заедно, както и надеждата ни да надградим и да пребъдат завещаните от дедите ни фундаменти на разбирателство и толерантност в нашето общество“, заяви още президентът Росен Плевнелиев в приветствието си.

Със специална церемония, символизираща приемствеността и отговорността между поколенията,  беше предаден огънят и светлината на Президентът на Република България Росен Плевнелиев, за да запали основната свещ – шамаша.  Огънят  беше предаден от проф. Хени Лорер, на Бека Лазарова, която предаде светлината на 5 годишната Мая, която на свой ред го предаде на Президента Росен Плевнелиев.

Председателят на Централния израелтянски духовен съвет София Коен, пожела на всички присъстващи на церемонията: „В този прекрасен ден, искам да ви пожелая здраве, успех и щастие. Нека пътят на всички ни бъде огрян от светлината, която носи празника и нека свещите на ханукията ни напомнят за чудото, което Създателят е направил за нас, и осветят пътя ни и правилната посока. Ханука отбелязва първия път в историята, когато един народ въстава не за славата на някой цар или за да подчини друг народ, а за духовната си свобода.“

„Ханука е тук, за да ни напомни, че светлината винаги е по-силна от тъмнината“ каза София Коен.