Възпоменание за загиналите в атентата в Бургас

Една година след терористичния атентат на летище „Сарафово“ в Бургас се състоя възпоменателна церемония в памет на жертвите В атентата загинаха българският шофьор Мустафа Кьосв (36 г.) и пет израелски туристи: Амир Менаше (на 27 г.), Ицик Коленги (27 г.), Маор Харуш (26 г.), Елиор Приес (26 г.), бременната Кочава Шрики (42 г.) На церемонията присъстваха:

Пламен Орешарски – министър-председател наРепублика България, Цветлин Йовчев – вицепремиер и министър на вътрешните работи, Кристиян Вигенин – министър на външните работи,  Екатерина Захариева – началник на кабинета на Президента на Република България, Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел, Н.Пр. Марси Рийс – посланик на САЩ,  Димитър Николов – кмет на Бургас, Павел Маринов – областен управител на Бургас, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом“, народни представители, представители на дипломатическите мисии,  роднини и близки на загиналите, представители на Български червен кръст и израелския „Маген Давид Адом“ , Цветан Цветанов – бивш министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ, Калин Георгиев – главен секретар на МВР в правителството на ГЕРБ, и  представители на граждански организации.

Премиерът Пламен Орешарски изказа съболезнования към семействата на загиналите. Министър-председателят изтъкна, че от векове в България мирно съжителстват различни етноси и вероизповедания и допълни, че нашето общество е толерантно и демократично, и като държава-членка на Европейския съюз, защитаваме ревностно правата и фундаменталните свободи на гражданите. Пламен Орешарски добави, че за съжаление няма механизъм, който да е доказал своя ефект срещу тероризма.

В словото си председателят на  ОЕБ „Шалом“ каза: „Пролятата невинна кръв беше много висока цена, за да се убедим на практика в приятелството на между българите и евреите, българският и израелският народ. Но понякога и в мрака на трагедията се промъква светлина –светлината на солидарността между народите и държавите на България и Израел.”

Скъпи близки на загиналите, моите думи няма да утешат Вашата скръб. Нека Б-Г ни помогне да преживеем нещастието казаното в Талмуда: „най-добрият проповедник е сърцето, най-добрият учител е времето, най-добрата книга е света, а НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ Е Б-Г.”

„В памет на загиналите при атентата в Бургас, в памет на всички загинали невинни жертви на тероризма да бъдем достойни наследници на благородните традиции на двата народа и заедно с честните хора на планетата да градим заедно бъдещето на своите семейства, общности и страни в един глобален, многообразен и демократичен свят.”