8 СЕПТЕМВРИ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕВРЕЙСКАТА КУЛТУРА 2013, ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

На 8 септември 2013 г.  от 17.00 ч.  Централната софийска синагога ще се  бъде домакин на Европейския ден на еврейската култура – Ден на отворените врати на тема: „Еврейско наследство – юдаизъм и природа“.

Организация на евреите в България „Шалом“, Регионална организация на евреите „Шалом“ – София, „Американ Джоинт“ – България и Централният израелтянски духовен съвет организират концерт на AGBU SOFIA CHAMBER ORCHESTRA със солист и диригент Максим Ешкенази.

Концертът е посветен и на 104-годишнината от откриването на Централната софийска синагога и началото на Новата 5774-та година от еврейския календар, която започва вечерта на 4 септември т.г.

Периодът от Рош а Шана (Нова година) до Йом Кипур (Денят на Всеопрощението) е най-важният за евреите период – 10 дни, в които всеки евреин трябва да направи преценка на делата си през изминалата година и да поиска  прошка.

РОШ а ШАНА

Според календара Еврейската нова година – Рош а Шана се отбелязва през септември или октомври и е първият от трите големи празника през месец Тишри, който е седмият месец от еврейската година.

По традиция празникът започва предишната вечер с молитва в синагогата, след което всички се събират около празничната трапеза, на която се поднасят: ябълки с мед – да е сладка следващата година, глава на риба или овен – човек да е начело, а не на опашката и други ястия, които са „знаци” за следващата година и за бъдещето, което очаква всички – зеле, праз, , нар, фурми и др. В първия ден на Рош а Шана всички се събират около воден басейн и извършват ритуала ташлих – изхвърляне на греховете. Звукът на шофара (рог от овен или друго кашерно животно) отбел

язва началото на Новата година. В небето се отварят три книги – «Книгата на живота», «Книгата на смъртта» и в третата книга всички останали, в които Господ записва делата на хората. В продържение на 10 дни до Йом Кипур всеки има възможност да премисли постъпките си и да промени пътя си. Празничният поздрав за Рош а Шана е «Шана Това!» – «Добра година!»

ЙОМ КИПУР

(ДЕН НА ВСЕОПРОЩЕНИЕТО)

Десетте дни след Рош а Шана завършват с голям религиозен празник Йом Кипур, денят на опрощаване на греховете. На този ден в синагогите богослужението се извършва през целия ден до залез слънце. На Йом Кипур, преосмисляйки делата си и направените грехове, евреите се подлагат на въздържание – не се хранят, не пият вода, не се къпят, не носят кожени обувки, не работят, не карат кола, не готвят, не се пали огън и не осъществяват сексуални контакти. Всички удоволствия са забранени. Това е ден, в който всеки евреин търси изкупление. Йом Кипур е най-тържествения ден в еврейската година. Освен празничните свещи, които трябва да горят на празника се пали и една специална свещ за възпоменание паметта на починалите родители. Вечерята след целодневното гладуване е тържествена, на празничната трапеза се поднася лека храна, а според един древен обичай – мъжете и жените трябва да са облечени в бяло, символ на пречистването.