Адрес от министър-председателя Бойко Борисов

Адрес от министър-председателя Бойко Борисов по повод 68-та годишнина от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през 1943 година.

Уважаеми госпожи и господа,

Присъединявам се към почитта, която днес отдавате пред жертвите на Холокоста и пред направеното от българското общество, православна църква и политици в критичните дни на март 1943 г., когато беше защитено правото на живот на близо 50 000 наши сънародници от еврейски произход. Вярвам, че това са събития, които всеки човек трябва да помни, защото мъката на пострадалите ни задължава да се борим срещу всяка проява на омраза и нетолерантност и да помагаме на всички хора, които и днес са обект на зверства и геноцид.

10 март е особен ден в българската история. Той е символ на кураж, мъжество и единство – качества, необходими за всички, които обичат народа и страната си и желаят техния успех. Той е и още един повод да гледаме с повече оптимизъм и вяра в бъдещето. Нека бъдем горди с принадлежността си към народ, който никога не е оставал безразличен към страданието на хората, където и да са по света.

Поклон пред паметта на жертвите на Холокоста!

Бойко Борисов