БЧК и „Маген Давид Адом“ от Израел се обучават заедно за спасителни операции

Пресслужбата на Посолството на Израел в София  информира, че от 4 до 13 декември в София ще се проведе работен семинар между българския „Червен кръст“ и /Червеният кръст на Израел/. Темата на работната програма е „Реагиране при  бедствени ситуации с множество жертви“. За учението от  Израел пристигнаха специалисти от Маген Давид Адом, които в продължение на 10 дни ще споделят  опита си  в справянето с различни бедствия като атентати,  борба с пожари,  разпръскване на отровни газове и др.

Откриването на  семинара, както и на събитията, оганизирани от БЧК за отбелязването на 5 декември, ще е от 11.30 часа в село Лозен – там ще се проведе и симулационна спасителна евакуация на 60 души, пострадали при наводнение.

На откриването  ще присъстват посланикът на Израел в София Шаул Камиса Раз, президентът на БЧК г-н  Христо Григоров, лекторите от Израел, българските участници в обучението, представители на министерствата на външните и вътрешните работи на България, както и на българското здравно министерство и министерството на културата.

Програмата с израелските лектори е  по инициатива на „Маген Давид Адом“ и Посолството на Израел в София, и е жест на благодарност за блестящата подкрепа, която Българският Червен Кръст и българските власти оказаха при атентата в Сарафово. Очаква се подписването на споразумение за продължаване на сътрудничеството с нови прояви  между двете организации.