ДЕНЯТ НА СПАСЕНИЕТО

На 9 март 2012 г. (петък) еврейската общност в София ще отбележи ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО, 69 години от спасяването на българските евреи  и почитане на паметта на евреите от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 г.

Възпоменателните събития се организират от: Организация на евреите в България „Шалом”, Регионална организация на евреите „Шалом” – София, „Американ Джоинт” – България, Централен израелтянски духовен съвет.

На 9 март 2012 г. от 11.00 ч. пред паметната плоча, намираща се до сградата на Народно събрание (източната страна) ще се проведе възпоменателна церемония. Ще участват: вицепрезидентът на Република България  г-жа Маргарита Попова, председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева, кметът на град София, Йорданка Фандъкова, председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти,  представители на еврейската общност, участници в събитията от 1943 година, народни представители, представители на дипломатическите мисии, ученици от 134 СОУ „Димчо Дебелянов”, с изучаване на иврит и английски и др.

На 9 март 2012 г. в 11.00 ч. ще се проведе възпоменателна церемония пред паметната плоча на дома на Димитър Пешев в София, ул. „Неофит Рилски” 47. В нея   ще  участват г-н Тодор Чобанов, заместник–кмет на Столична община, Направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, Йосиф Меламед, главен секретар на ОЕБ „Шалом”, представители на еврейската общности  и др.