ДВАМА БЪЛГАРСКИ ЕВРЕИ ПОЛУЧИХА НАГРАДА ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

На 11 юни 2013 г. на тържествена церемония в посолството на Руската Федерация в София Н.Пр Юрий Исаков връчи държавната награда медал „Пушкин” на писателя Анжел Вагенщайн и Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом” за голям принос в укрепването и развитието на дружбата и сътрудничеството с Русия. Високата държавна награда се дава с Указ №34 на президента Владимир Путин, подписан на 19 януари 2013г.

За първи път тази година сред наградените са двама български евреи – Максим Бенвенисти и Анжел Вагенщайн. Освен тях сега високото държавно отличие на Руската Федерация получават: Беата Лер-Метцгер – директор на кинокомпания „Александър Тен-Марен филм КГ” от Федерална Република Германия, Александър Яковлевич Шаровски – главен режисьор на Азърбейджанския държавен руски драматичен театър „С.Воругин” и българката Станка Шопова – председател на Фонд „Устойчиво развитие на България”

Медалът «Пушкин» се присъжда с Указ за учредяване № 574 от 9 май 1999 г. на руски и чуждестранни граждани за заслуги в областта на културата и изкуството, образованието, хуманитарните науки и литературата и за голям принос в изучаването и опазването на културното наследство, в сближаването и взаимното обогатяване на културите на нациите и народите. До момента носители на отличието са 779 души от 84 страни, сред които са настоящи и бивши държавни глави, лидери на международни и национални организации и представители на културата и изкуството. Досега медала „Пушкин“ от България са получили: Захари Захариев, Атанас Куртев, Маргарита Любомирова, Николай Малинов, Велиана Христова и др.

Медалът „Пушкин” се носи от лявата страна на гърдите, изработен е от сребро – на лицевата страна е изобразен автопортретът на Пушкин, а на гърба има релефен подпис на писателя и номера на отличието. Медалът се закрепва с лазурна копринена лента със златист