„Еврейски вести“: Мечтата на Херцел в неспирно обновление

36-ят Конгрес на Световната Ционистка Организация поиска нов прочит на ционизма

9 юли 2010 | 27 тамуз 5770 | в. „Еврейски вести“ | бр. 13 (1629) | Виктор Меламед

Когато през 1904 година Теодор Херцел си отива от този свят само на 44 години, той завещава на бъдещите поколения своята мечта за еврейско отечество с пълното съзнание, че това ще бъде революция!

Почти по същото време, известният политикономист и социолог Макс Вебер смята, че магията на революциите изчезва с второто и третото поколение на хората, които я извършват. Причината, както казва той е във вакума, който се получава, след като пионерите изгорят напълно “кислорода” на действието. Следващите поколения са призвани вече не да побеждават, а да продължават. Изчезва очарованието на реализираната мечта, изчерпват се идеите, това което преди няколко десетилетия е било революция, сега е ежедневие и рутина!

Днешните иследователи на ционизма го определят, като една от една най-успешните световни революции. Само за 50 години ционизмът не само формулира, но и реализира – нова държава, нов човек, нова доктрина. Даде решението на един Въпрос, за който цивилизования свят столетия наред удобно си е затварял очите!

Тази революция се случи! От тогава, вече ни делят повече от 60 години. А днешното поколение, което можем спокойно да наречем – “поколението след…” е генерацията, която се мъчи “да влезе в обувките” на своите дядовци и бащи, извършили революцията и създали чудото Израел. За тях обаче, вече няма чудеса, няма го очарованието, няма го сиянието на първите… И какво остава тогава? Как да се определи нещо, което вече се е случило, но някой трябва да продължи? До къде може да се стигне с експлоатирането на една вече реализирана мечтата? Все въпроси, които на 36-ия Конгрес на Световната Ционистка Организация очертаха основният дебат – ционизъм и постционизъм.

Някой смятат, че днес ционизмът е жертва сам на себе си, че създаването на Израел е утопия за избавлението на евреите от мъките на изгнанието. Тези теоретици са убедени, че със създаването на Държавата Израел не се решиха проблемите на евреите, а че просто едни проблеми бяха заменени с други.

Като всяка утопия и ционизмът идеализира стремежите си, казват те. Неговите “родители” са били убедени, че той ще даде универсално решение на хилядолетния Еврейски въпрос, ще избави евреите от кошмара на факта да се чувстват винаги различни и нежелани, ще върне отново Божията благодат над избраното племе. Но тристате интелектуалци от Втората Алия (улици и площади в Ерусалим и Тел Авив днес носят техните имена), които доразвиха Херцеловия идеал за ционизма дори не са предполагали, че всъщност са родоначалниците на една утопия! И понеже идеалното е винаги пожелателна категория, ето че ционизмът се сблъска с реалния живот и този сблъсък много бързо отне ореола му на красива приказка. Как стана така, че арабо-изрелския конфликт подмени всички други теми в еврейския живот, се питаха днес делегатите на Конгреса? Каква е разликата между антиционизъм и постционизъм? Защо не диференцираме ционизма според проблемите на деня?

Защо да няма екологичен ционизъм, енергиен или просто икономически…?

Всички тези въпроси не получиха еднозначен отговор, някои дори останаха просто риторични, но самият факт, че бяха зададени показа решителния стремеж на делегатите да спрат с романтиката и идеализирането на темата, и да потърсят истински съвременото значение на думата ционизъм, новият дневен ред за една нова революция! Днес завръщането в Цион е само началото на пътя, както каза един от делегатите, останалото е простичкото желание да направим животът си и този на другите около нас не идеален, а малко по-добър!

За българските ционисти

Това беше поредният конгрес, който носи признание за ционисткия дух на българската еврейска общност. Вече четвърти Конгрес делегатите на Федерацията на Ционистите в България (ФЦБ) са част от голямото семейство на партия МЕРЕЦ. Искам веднага да подчертая, че постижения на Мерец по време на конгреса бяха впечатляващи. Въпреки големите загуби на позиции от израелските ни представители, ние успяхме да увеличим общия брой на местата на Мерец в Конгреса благодарение на делегатите от цял свят, включително и от България. В коалиция с партия Авода, обединения блок Мерец-Авода имаше най-голямото делегатско представителство на Конгреса. А след много тежките и трудни преговори с другите партии успяхме да oсигyрим наши представители в почти всички най-висши органи на Световната Ционистка Организация:

– двама представители в световния ционистки изпълнителен борд;
– един представител в изпълнителния борд на JAFI (Еврейската Агенция за Израел);
– представител на Мерец оглави комитета на JAFI за Израел, като се надяваме той да бъде назначен и за зам. председател на Световната Ционистка Организация;
– представител от Мерец ще е и Председател на Ционисткия съвет за Израел;
– двама представители в разширения ционистки изпълнителен борд;
– двама представители в борда на директорите на KKL (Керен Кайемет ле Израел);
– седем представителя във Vaad HaPoel или Централният Комитет на Световната Ционистка Организация;
– пишещият тези редове бе избран за член на Борда на Международния Изпълнителен Съвет на Мерец. Българската делегация включваше още Мишел Израел, който, като делегат на Конгреса беше зам.председател на изключително важната Комисия за Ционистко Наследство и Давид Леви.

Извоюваните позиции, както и важните резолюции, които бяха приети – за селищата в териториите, пътната карта на мирния процес и бъдещето развитие на ционизма ще помогнат, без съмнение, да се реализират целите на всички хора, за които добруването на Израел е мисия без алтернатива.

В разширения състав на делегацията освен представителите на Мерец и Ашомер Атцаир, имаше и членове на американската про-израелска, пацифистка организация – “J-Street”. Това бе началото на едно естествено сътрудничество, като по този начин стремежът да увеличим съвместната работа с различни сродни организации за насърчаване на мира и решаване на проблемите в Близкия изток намери нови съмишленици.

Конвент на Световния съюз на Мерец

В дните преди Конгреса се състоя и Конвента на Световния съюз на Мерец, с участието на над 120 делегати от четри континента. По време на срещата бяха проведени задълбочени дискусии и много разгорещени дебати относно бъдещето на еврейския народ, Държавата Израел, социално-икономическата действителност, мирния процес, плурализма и хуманизма, ционизма и постционизма. Сред водещите лектори бяха Председателя на Мерец Хаим Орон, бившият Председател на Мерец, д-р Йоси Бейлин, както и членовете на Кнесета Нитцан Хоровиц и Илан Гилон. За първи път в историята на нашето движение близо половината от участниците в Конвента бяха младежи на възраст под 30 години.

Както винаги до сега и този Конгрес не мина без своите остри дебати. Изказаха се еретични и дори скандални тези, отстояваха се крайно противоположни мнения и възгледи. Едно нещо обаче, стана кристално ясно – без никакво съмнение мечтата на Херцел се обновява, а ционизмът търси своето ново значение!

Виктор Меламед
Председател на Федерация на Ционистите в България