ЙОМ А ШОА – ТРАУРЕН ДЕН В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ А ХОЛОКОСТА

На 7  април 2013 г. (неделя) в 17.45  в Централната софийска синагога, ул. «Екзарх Йосиф»  ще се проведе церемония по повод на Йом а Шоа – траурен ден в памет на жертвите на Холокоста. Церемонията се организира от: Посолството на Държавата Израел,   Организация на евреите в България «Шалом» и Централния израелтянски духовен съвет. Има неща, които не трябва да се забравят; има истории, които винаги трябва да се разказват;има грешки, които никога не трябва да се повтарят! Нека помним паметта на милионите жертви на Холокоста и заедно да почетем тяхната памет.

След официалната церемония, Мартин Иванов председател на Държавна агенция „Архиви“ ще открие документалната изложба на „Съдбата на българските евреи”

Йом а Шоа е траурен ден в еврейския религиозен календар е траурен ден в памет на жертвите на Холокоста. На 12 април 1951 г.  Кнесета (Парламента) на Държавата Израел приема резолюция, с която се определя 27-то число на месец Нисан за Ден в памет на жертвите на  ШОА (Холокост, Катастрофа). Според спецификата на еврейския календар този ден се отбелязва на различни дати. Тази година Йом а Шоа е на 7 април.