Конференция за живота и дейността на патриарх Кирил се провежда в Софийския богословски факултет

Конференция, посветена на живота и дейността на академик д-р патриарх Български и митрополит Софийски Кирил се провежда в Софийския Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Конференцията е посветена на 110 години от рождението и 40 години от блажената кончина на патриарх Кирил. Той е първият предстоятел на Българската православна църква след възстановяването на патриаршеското й достойнство през 1953 година. През своето многогодишно служение на Църквата и народа патриарх Кирил остави трайна следа в най-новата ни църковна и държавна история като бележит духовник, общественик, историк. Конференцията се провежда с благословението на Светия Синод на Българската православна църква, председателстван от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. В нея вземат участие Техни високопреосвещенства Врачански митрополит Калиник, Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Западно и Средноевропейски митрополит Симеон, Великотърновски митрополит Григорий, Русенски митрополит Неофит, Ловчански митрополит Гавриил, Доростолски митрополит Амвросий, Техни преосвещенства Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод.

Знеполски епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит и Константийски Антоний – викарий на Западно и Средноевропейския митрополит, предстоятели на столични храмове. На конференцията присъстват още учени, общественици, представители на различни институции и граждански организации. Почит към делото на патриарх Кирил дойде да отдаде лично и председателя на Организацията на евреите в България в България „Шалом”, защото са известни големите лични заслуги на патриарх Кирил и институционалните на Светата Българска православна църква за спасяването на нашите евреи по време на Втората световна война.

Агенция „Фокус“ | Никола ПЕТКОВ