МАКСИМ БЕНВЕНИСТИ: ДА ПОМНИМ, ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ Е ПОСЛАНИЕ, КОЕТО ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНИМ С ДЕЙСТВИЯ

Днес, 26 януари 2015 г. в Прага започнаха възпоменателните събития по повод Международния ден на Холокоста. На заседанието на Борда на Европейския еврейски конгрес, което се проведе днес,  българският представител Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом“, произнесе слово, в което изказа преклонение пред шестте милиона евреи загинали по време на Холокоста и изрази благодарност пред смелостта на българския народ, Българската православна църква и българските общественици, които са спасили 48 хиляди български евреи по времето на Втората световна война. „Да помним, за да не се повтори е послание, което днес трябва да изпълним с действия – активно и категорично да се противопоставяме на всички прояви на омраза, ксенофобия и антисемитизъм и остро да осъждаме и да не допускаме  прояви на тероризъм“ заяви Максим Бенвенисти.

Председателят на ОЕБ „Шалом“ сподели, че с гордост и днес може да посочи примери на толерантност в България –  много успешни проекти, реализирани от кмета на София – Йорданка Фандъкова, които показват не само воля, но и резултати – възможността да съграждаме заедно, а различията да са богатство. Другият град за пример, който Максим Бенвенисти посочи е Стара Загора, в който кметът Живко Тодоров,  отговорната управа на града и  зрялото гражданско общество се справят в сложна обстановка и дават възможност различните етнически общности да развиват своята културна дейност“.

Пред представителите на Борда на Европейския еврейски конгрес Максим Бенвенисти прочете  писмо от посланика на Държавата Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз, в което се казва: „Като посланик на Държавата Израел в Република България аз активно участвам в широк спектър от дейности в страната, осъществявайки многобройни начинания в тясно сътрудничество с различни фактори на българското общество. Три години след заемането на поста мога да потвърдя, че България е страна, в която водещите политици работят усилено за подобряване на отношението на българското общество към етническите, религиозните и други малцинства, които живеят в страната, включително и бежанците от войната в Сирия. Усилията на властите силно се подкрепят от местната еврейска общност, израелския бизнес и разбира се от Посолството на Израел. Ние всички използваме възможностите като например Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, за да представим по-добре еврейската и други религиозни общности на българското общество“. Н.Пр. Шаул Камиса Раз също изразява подкрепя  за персоналните успехи на кмета на София Йорданка Фандъкова в налагането на толерантността като ценност и модел на управление, както и на управата и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Предстои провеждането на Четвъртия интернационален форум  „Нека моят народ да живее“, който се провежда на 26 и 27 януари в Прага и Терезин. Форумът  се организира от Чешката република, Европейския съюз и Европейския еврейски конгрес. Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще участва в работата на форума. В делегацията, водена от българския държавен глава, ще бъде и председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти.

В първия ден  Форумът има три модула: „Ролята на медиите и публичните личности“, в който ще участва Хенри Кисинджър, „Ролята на закона за спазване на правата на човека“ и „Ролята на политиците“ – с участието на Мартин Шулц и Юли Еделщайн, председател на Кнесета на Държавата Израел. На следващия ден предстои посещение на концентрационния лагер Терезин и така нареченият „Поход на живите“ към Аушвиц, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождението на концентрационния лагер.

****

ПОСОЛСТВО НА ИЗРАЕЛ

СОФИЯ

На вниманието на уважаемия Президент на Европейския еврейски конгрес

д-р Моше Кантор

Благодарствено писмо към г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, и г-н Живко Тодоров, кмет на Стара Загора

ПОСЛАНИК НА ИЗРАЕЛ

София, 23 януари 2015 г.

На вниманието на уважаемия Президент на Европейския еврейски конгрес

д-р Моше Кантор

Уважаеми господине,

Като посланик на Държавата Израел в Република България аз активно участвам в широк спектър от дейности в страната, осъществявайки многобройни начинания в тясно сътрудничество с различни фактори на българското общество. Три години след заемането на поста мога да потвърдя, че България е страна, в която водещите политици работят усилено за подобряване на отношението на българското общество към етническите, религиозните и други малцинства, които живеят в страната, включително и бежанците от войната в Сирия.

Усилията на властите силно се подкрепят от местната еврейска общност, израелския бизнес и разбира се от Посолството на Израел. Ние всички използваме възможностите като например Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, за да представим по-добре еврейската и други религиозни общности на българското общество.

Изключителни усилия в тази насока се полагат от кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, чиято последователна политика за борба с антисемитизма и ксенофобията е в унисон с активната й позиция срещу всяка дискриминация. Считам, че мой морален дълг е да споделя с Вас моята висока оценка за г-жа Фандъкова и благодарността ми за нейния принос в областта на социалната и културната интеграция и утвърждаването на толерантност в София, което служи като изключителен пример за цялата страна.

По време на нейния мандат кметът Фандъкова често участва в дейностите, организирани от еврейската общност; тя винаги приема поканите на посолството и активно е съдействала в множество случаи, свързани с еврейската общност и израелската бизнес общност.

Г-жа Фандъкова също така взе участие заедно с група студенти, членове на еврейската общност, и израелски дипломати в премахването на антисемитски графити от софийските улици. В качеството си на кмет на София тя отказа да даде разрешение за провеждането на фашистко шествие, наречено Луковмарш, ежегодно възпоменание в чест на генерал Луков, един от стратегическите съюзници на Хитлер в България по време на Втората световна война. Шествието е било провеждано в продължение на години по улиците на София, но след съвместните усилия на българското Министерство на вътрешните работи, Главна Прокуратура и след реакцията на г-жа Фандъкова на нашата молба да не се улеснява провеждането на шествието, през 2014 г. Луковмарш не бе проведен и ние определено се надяваме това да стане и тази година.

Служещите за пример действия на кмета на София не са изолиран случай. Моят обзор не би бил пълен, ако не спомена и активната дейност на кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров. Той полага големи усилия за улесняване на работата на еврейската общност и израелските инвеститори в целия регион. Решителна крачка в подкрепа на политиката на г-н Тодоров за запазване и развитие на връзките с еврейската общност е осигуряването на място, което да бъде използвано като културен център. За мене е голяма чест и удоволствие често да бъда почетен гост на многобройните събития, организирани там от общността.

Няма съмнение, че всеотдайността, усилията и отговорните действия на българските власти за борба с антисемитизма, ксенофобията и нетолерантността в българското общество заслужават нашето уважение, висока оценка и подкрепа в рамките на сесията, провеждана от Европейския еврейски конгрес.

Както Вие д-р Кантор сте казвали в множество случаи, необходимо е да се замислим за истинското значение на бруталните събития, свързани с Холокоста, и поуките от тях. Затова трябва да подкрепяме всяка инициатива, която се бори с фанатизма и омразата. В България, в Европа и в целия свят.

С уважение,

Шаул Камиса Раз