„МУЛТИКУЛТУРНИЯТ ГРАД“ СТАРТИРА В КЪРДЖАЛИ С ФОТОАТЕЛИЕ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ЗАФЕР ГАЛИБОВ

За девети пореден път в Кърджали стартира Инициативата „Мултикултурния град“. Тази година първото събитие беше фотоизложба на 10 любители фотографи, с ръководител Зафер Галибов, които представят своите творби със съдействието на Организацията на евреите в България „Шалом”, съобщават от пресцентъра на общината. Инициативата се организира по повод Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие, който се отбелязва от 2001 г. по идея на ЮНЕСКО. „Авторите на фотографиите по професия са лекари, инженери, историци, учители“, каза директорът на Арт движение „Кръг“ Радост Николоева. Зафер Галибов е носител на бронзов медал на ЮНЕСКО за творчески постижения и е един от родните фотографи, често представящ България зад граница. Роден е във Видин от майка еврейка и баща мюсюлманин. Работи в лабораторията по цифровизация на научното и културното наследство към Института по математика и информатика на Българската академия на науките.
„На откриването на изложбата в Артгалерията на 21 май присъстваше и израелецът Яков Георг Щиясни, социален и културен изследовател, близък приятел на българския евреин от Израел Цви Керен, който публикува през последните години изследвания на български език и иврит, посветени на еврейската общност в Русе и Хасково. Авторите на фотографиите представиха доклад, подготвен специално от г-жа Естер Ниего от Израел, родена в Кърджали през 1935 г., и дъщеря на първия местен лидер на общността в града по това време Нисим Ниего и на Рашел Наего, основателка на културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО” в Кърджали (1931 г.)“, споделя още Радост Николова. Според направеното изследване „Евреите от региона са били от сефарадската общност, заселват се в Кърджали след войните от 1912-1913 г., а по-голямата част от тях идват от Ксанти, Гюмюрджина, Солун и Одрин. В Одрин е имало многохилядна еврейска сефарадска общност, чиито паметници на материалната и духовна култура се съхраняват и поддържат до днес. През периода 1914-1939 г. евреите в Кърджали играят голяма роля в икономиката на града, към 25.І.1938 г. тук са регистрирани 14 действащи фирми на еврейски фамилии – кинкалерии, кафеджийница, складове за тютюн, шекерджийница, склад за кожи, галантерия, фирма за търговия със стъкларски изделия, сарафски работилници, 3 дружества за тютюн на Фархи & Герон. Съдружниците Фархи и Нерон изкупуват и преработват тютюна от селата в собствена фабрика в града и изнасят цигари за Европа и Америка, като подпомагат нововъзникващите културни, женски, спортни и младежки еврейски дружества, както и построяването на синагогата (1924). Еврейският квартал се намира до пазара, многобройни са евреите занаятчии (шивачи, стъклари, сладкари, сарафи, счетоводители, продавачи на банички и семки), търговците на брашно, жито, стъкло, платове, каучук, шевни машини. В началото на 20-те има 1 лекар от еврейски произход, а характерно за местните евреи е, че „винаги говорят повече от един език” се отбелязва в изследването.
„Сарафът Юда Менда през 1934 г. става член на престижното Търговско дружество в Кърджали, което съществува, за да защитава моралните и материалните интереси на всички търговци в града, а 30-годишният търговец Леон Н. Ниего през 1938 г. става секретар-ковчежник на Управителното тяло на Организацията на професионалните автомобилисти и шофьори в България, клон Кърджали. Братята Барух и Моис Чакърови имат важен принос за развитието на кинефикацията в града. През 1924 г. с местни дарения се строи синагога, която претърпява пожар и се самосрутва през 1956 г.“ На мястото на синагогата през 2009 Арт движение „Кръг“ и Община Кърджали беше поставена мемориална плоча и релефна скица.
Периодът 1939-1944 г., когато срещу евреите в България започва да действа Законът за защита на нацията, е тежък за местната общност поради въведените ограничения – блокиране на банкови сметки, забрана за излизане след 21:00 ч., забрана за посещаване на българско училище и много други забрани. На 14 януари 1949 г. цялата еврейска общност от Кърджали емигрира за една нощ за Израел с кораба „България” от Бургас, който е събирал 4000 човека. За първи път гостите в Артгалерията чуха „тайната история” на този масов изселнически феномен – единствен в страната, като изселването е подготвено със задкулисна подкрепа на тогавашна депутатка от Кърджали и натиск от ЦК на БКП. На гарата в Кърджали ги изпраща тогавашният кмет Иван Герджиков.

Фотографският клуб “Шалом” остава в Арт къщата в Дъждовница до 25 май, за да подготвя фото-проект „Чудесата на Източните Родопи”, съобщи Радост Николаева, директор на Арт движение „Кръг“.
За четвърти път наградата „Мултикултурният човек” беше връчена от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис на доц. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ и художникът-карикатурист Бурханедин Ардагил. Призът е учреден от Арт движение „Кръг“ и представлява статуетка и грамота. Връчва се ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той–за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. „Наградата има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст. За първи път тази година тя е „поделена” между двама кърджалийци”, съобщи Радост Николаева, директор на Арт движение „Кръг“.
Тазгодишната програма на „Мултикултурният град” включва разнообразни събития в периода от 21 май до 10 юни. Първият фото-пленер за тази година „Чудесата на Източните Родопи” в Дъждовница, „Урок по ладино” – лекция в читалището в „Енчец“ – за един от умиращите световни езици, който се е говорел и в Кърджали до 1948 г., видео-презентации преди месец Рамазан, посветени на най-старите джамии и няколкото запазени синагоги в България като част от културно-историческото наследство на страната, ще покажат Арт движение „КРЪГ“ пред гости и посетители в джамията в Кърджали на 3 юни (петък) от 10:00 ч.
За тазгодишната „Зона Култура” отново ще отворят врати Тютюневите складове, където на 4 юни от 19:00 ч. започва концерт на млади изпълнители по повод 40-години от отплаването на яхтата „Кор Кароли” на околосветско плаване на кърджалиеца кап. Георги Георгиев, който е роден на тази дата. По-късно през юни младежка акция „Мултикултурни ключове” ще маркира градски пространства в района на Пазара на производителите с артинсталации, препращащи към мултикултурната памет на града.

Снимки http://www.kardjali.bg