награди „ШОФАР“ за 2011

На 21 април 2012 г. (събота)  София в Зала „Йерусалим” на Еврейския културен дом, бул. „Александър Стамболийски”№ 50 за девети пореден път се проведе официална церемония за връчване на наградите “Шофар”.

Наградите за 2011 г бяха раздадени в 5 категории. Във всички категории бяха номинирани изявени представители на културния и обществен живот. В категория „За активна доброволческа дейност в полза на еврейската общност” беше награден  д-р Исак Яков от Варна, „За младежки принос” наградата получи Мартин Кановски.

В категорията „За утвърждаване на еврейската култура, наука и ценности, за издигане авторитета на ОЕБ „Шалом”” призът получи писателят Анжел Вагенщайн, който благодари за високата награда:

Shofar„Според една много стара библейска легенда шофарите, техния звук са сринали крепостните стени на Ерихон. Нека днес нашите шофари да сриват стените, които разделят хората, народите, държавите за един по-добър свят, за по-щастливи хора, за по-щастливо общество. Преди три дни се завърнах от Берлин. Там посетих новия потресаващ мемориал, посветен на Хорокоста, на невероятно големия „Потсдамер плац”, точно там, където се намира бункерът на Хитлер. Но аз бях повече развълнуван от един друг, по-малък мемориал в крайния квартал  на Берлин – „Грюневалд”, който се нарича  „Седемнайсти коловоз”.  Това е онзи коловоз, от който през страшната 1943 година група след група берлинските евреи бяха депортирани, за да не се върнат обратно в родния си Берлин. Това е една рампа от около 500 м., която сега е застлана от големи чугунени плочи. На всяка плоча има една дата и броят на евреите, които на този ден са депортирани. 500 м., половин километър плочи, една след друга – ден след ден показват депортирани евреите от там. Уредникът на този мемориал ми разказа, че там на тази ръждясала, слава Богу,  защото не се употребява релса е имало вагон, един вагон на „Дойче Райзбан”, за да знаят децата от следващите години, след десетилетия по какъв начин в животински вагони са депортирани евреи. Този вагон една нощ е бил опожарен, а всички надписи намазани с боя – опит да бъдат изтрити. Днешният фашизъм ще удържи най-голямата си победа, ако ние забравим какво се е случило и ако хората повярват, че не е имало фашизъм и че Холокоста е измишльотина на някакви си евреи. Затова аз бих искал нашите шофари да бъдат зов затова да не се забравя, да помним винаги това, което се е случило и да се знае, че „Седемнайсти коловоз” няма да бъде забравен, защото минава през душите ни, през съвестта ни.”

Сред наградените беше  журналистът Тома Томов, който получи наградата в категорията „ За обществено-политическа и публицистична дейност в името на етническата толерантност в България”.

„За цялостен принос в развитието на еврейската общност в България” председателят на ОЕБ „Шалом” връчи наградата на Самуел Меламед.

Всяка година председателят на ОЕБ „Шалом” връчва своя награда на изявени общественици и интелектуалци, за принос в развитието на българското общество, културата и науката и дейност, позитивно представяща страната ни. Тази година председателят на ОЕБ „Шалом” – Максим Бенвенисти награжди Жозеф Коен, председател на читалище „Емил Шекерджииски”.

Наградата “ЗЛАТЕН ШОФАР” за партньорство и сътрудничество на Организационния комитет  тази година получи Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет. Поради неотложен ангажимент на председателя на Съвета – вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, наградата получи заместник-председателя на НССЕИВ Георги Кръстев.  Той благодари от името на заместник-министър председателя Цветан Цветанов на еврейската общност в България.

„Уважаеми госпожи и господа,

От името на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет на Република България изразявам благодарност за присъждането наградата на Организационния комитет „Златен Шофар” за сътрудничество.

Едва ли е случайно наличието на думата сътрудничество в наименованието на Съвета и наградата, която връчва Организационния комитет за наградите „Шофар”. Сътрудничеството, взаимното уважение, разбирателството са присъщи на нашата дейност, насочена към утвърждаване и развитие  на толерантността в българското общество. Убеден съм, че с право се гордеем с редица примери от историята на нашата страна за проявено уважение към български граждани, принадлежащи към етнически общности. Един от най-ярките примери за това е недопускането на депортиране на български граждани от еврейски произход към лагерите на смъртта през Втората световна война.

Днес ние заедно се противопоставяме на всички прояви на ксенофобия, расизъм и антисемитизъм, на всички действия, противоречащи на демократичните ценности.

Убеден съм и в това, че толерантността не възниква от само себе си, не се самоподдържа, а трябва да се възпитава и дори да се защитава и че това може да става само при съвместно постигане на общи цели.

Шофарът е награда с дълбок смисъл. Този музикален инструмент със своя тръбен звук призовава да бъдат премислени делата, да се извлече поука от грешките, а ако трябва да се поиска прошка.

Днес отново имам повод да си спомня впечатляващия по своя мащаб, интензивност и добронамереност обмен на идеи и практики по време на Летния университет на Европейския еврейски студентски съюз, който се състоя през август 2010 г. в нашата страна и в чието откриване имах удоволствието да участвам. Това бе едно от най-важните събития през последните години от поредицата мероприятия и срещи, проведени съвместно или с участието на Организацията на евреите в България „Шалом”.

Изразявам своята увереност и заявявам готовността си да бъде разширено и задълбочено сътрудничеството за утвърждаване на ценностите на съвременната демокрация в живота на обществото ни и във всекидневната дейност на всеки гражданин.”

Специален гост на събитието беше Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел. Развълнуван от церемонията, той сподели: „Не може човек да присъства в тази зала, да види тези неща, да ги чуе  и да не поиска да каже няколко думи. Много ви благодаря г-н Бенвенисти, че ми позволихте да изживея това. Невероятно усещане е, толкова вълнуващо е да присъствам тук, сред вас и да се чуствам част от вас. Тръпки минаха по тялото ми, чувайки всички тези неща. Вълнувах се, много се трогнах да чуя словата, песните, които звучаха, да видя изпълненията на сцената и още по-вълнуваща беше последната песен, с която приключи събитието.

Аз съм от два месеца тук в България. Присъствам на всички събития – от едно събитие на друго, толкова се радвам да видя еврейската общност толкова активна и сплотена.  Високо оценявам това, че  в това напрегнато време, при тази заетост в ежедневието вие намирате време да изразите своята благодарност на хората, които помагат на цялата общност.

Много ме трогна темата на церемонията, която сте избрали – Любовта. Обичам ви от цялото си сърце! Любовта наистина е ключ към всичко в света. И мъдреците в Стария завет, в Турата също винаги казват „Обичай Ближния като себе си!”, трябва да дадеш любов на всеки един, както би искал да дадеш на себе си. Аз я виждам тук в залата, усещам я – огромната любов, която има между всички вас, между всички общности в цяла България – Бургас, Варна, Русе, Пловдив. Също така много е впечатляваща любовта, която усещам – прекрасната любов между българите и евреите, между българския народ и еврейския народ. И приятно съм учуден и възхитен от това, че повечето певци на сцената не са от еврейски произход и това още повече ме трогна, защото видях с каква огромна любов, от цялото си сърце те дадоха всичко от себе си.

Вие трябва да се гордеете много, защото аз съм пътувал много по света, но никъде не съм виждал такава огромна любов между евреите и народа сред, който живеят. Много се радвам да бъда сред вас, да бъда посланик на Израел именно в България.

А наградите бяха по-добри от „Оскарите”. Благодаря!”

В програмата на събитието участваха:Мариус Донкин, Етиен Леви, Шкумбата, Милица Божинова и Асен Масларски, Джина Иванова, Мишел Мандилова и др.