НАСТЪПВА 5776 ГОДИНА ОТ ЕВРЕЙСКИЯ КАЛЕНДАР

На 13-ти септември 2015 г. вечерта започва Новата 5776 година от еврейския календар, който отброява годините от сътворението на света. Празничната церемония за отбелязване на Рош а Шана ще започна в 18:30 ч. в Централната софийска синагога, ул. «Екзарх Йосиф“ 16.В церемонията ще участват: София Коен, председател на Централния израелтянски духовен съвет и Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом “. Сред поканените са представители на дипломатическите мисии, държавната администрация, столична община, кмета на район „Възраждане“-СО Савина Савова, общински съветници от СОС,  представители на други религиозни вероизповедания.

Рош а Шана (Нова година) е първият от трите големи празника през месец Тишри (седмият месец от еврейската година). По традиция празникът започва предишната вечер с молитва в синагогата, след което всички се събират около празничната трапеза, на която се поднасят: ябълки с мед – да е сладка следващата година, глава на риба или овен – човек да е начело, а не на опашката и други ястия, които са „знаци“ за следващата година и за бъдещето, което очаква всички – зеле, праз, нар, фурми и др. В първия ден на Рош а Шана всички се събират около воден басейн и извършват ритуала ташлих – изхвърляне на греховете. Звукът на шофара (рог от овен или друго кашерно животно) отбелязва началото на Новата година. В небето се отварят три книги – “Книгата на живота“, “Книгата на смъртта“ и в третата книга всички останали, в които Господ записва делата на хората.  Времето от Рош а Шана (Нова година) до Йом Кипур (Денят на Всеопрощението) е най-важният за евреите период – 10 дни, в които всеки евреин трябва да направи преценка на делата си през изминалата година, да премисли постъпките си и да промени пътя си, и да поиска прошка.

Празничният поздрав за Рош а Шана е “Шана Това!“ – „Добра година!“

За допълнителна информация: Пепа Илиева, ПР мениджър на ОЕБ „Шалом”-  0888268841

Моля, от съображения за сигурност,  журналистите, желаещи да посетят събитието да изпратят акредитациите си на e-mail: pepa_i@abv.bg или asar.pr@abv.bg