НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА СЪДБАТА НА ЕВРЕЙСКАТА ДИАСПОРА 1939-1949

Днес 4 ноември 2013 г. в Конферентната зала на хотел „Кристал Палас” в София, ул. „Шипка” № 14 започна Международен изследователски семинар „Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949”. Това е втората академична проява с широко международно участие, посветена на 70-годишнината от спасението на българските евреи, част от Културния календар на столицата,

към което беше проявен голям интерес от представителите на дипломатическите мисии у нас. На събитието присъстваха: Н. Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел, Н.Пр. Исмаил Арамаз – посланик на Република Турция, Н.Пр. Шпенд Калаба – посланик на Република Косово, Н.Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте – посланик на Кралство Испания и представители на дипломатическите мисии на: Руската Федерация, Гърция, Румъния, Армения, Азербайджан и Аржентина. Сред гостите на събитието бяха: народният представител от ПГ на „Коалиция за България”, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Евтим Костадинов, народният представител от ПГ на „Коалиция за България” -Петър Корумбашев, Диана Костадинова – секретар по социалните въпроси на президента Росен Плевнелиев, д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община.

Форумът беше открит от заместник–кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов. Той сподели с присъстващите вълнението, което е изпитал като историк, когато е имал възможност да се докосне до документите, запечатали събитията от преди 70 години. Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел и Н.Пр. Исмаил Арамаз – посланик на Република Турция поздравиха участниците и подчертаха значението на форума. Диана Костадинова поздрави участниците от името на президента Росен Плевнелиев и заяви, че „ В Европейската година на гражданите се връщаме към смелостта и силата на хората преди 70 години, които ясно и категорично са заявили своята гражданска позиция и са спасили своите съграждани евреи. И днес българските граждани задават своите въпроси за бъдещето на българското общество.” В словото си Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом” каза: „Втората конференция е заявка за издирване и обсъждане на нови факти и ракурси на деликатния въпрос за усилията на хора с различни религии и етноси за спасяването на български и други европейски евреи.” Евтим Костадинов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на 42-то Народно събрание на Република България акцентира върху „сложната съдба на българските евреи в годините на тоталитарния режим, която се разкрива в документите за дейността на Държавна сигурност”.

Организатори на събитието са: Столична община, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Организацията на евреите в България “Шалом” съвместно с „Федерацията на ционистите в България” и Комисията за разкриването на документите и установяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Участници в семинара са водещи историци и изследователи от България, САЩ, Израел, Турция, Испания, Гърция, Германия и Косово. Те ще представят своите най-нови изследвания, документални находки и разкрития. Един от акцентите на форума са документите, които показват ролята на представители на чуждите дипломатически мисии на Испания, Турция и Франция, висшите йерарси като кардинал Анжело Ронкали, които са участвали в акциите както за спасението на българските евреи, така и за осигуряване на преминаването на евреи от Европа, заплашени от изпращане в лагерите на смъртта, през България към Турция, за да стигнат до земята на Израел. Силен акцент има върху дейността на българските дипломати, които са издавали транзитни визи за евреи, които не са български граждани, които са бягали от Холокоста в Европа.

Форумът продължава и утре, 5ноември 2013 г. (вторник). Очаква се поредицата от академични събития да продължи като се постави акцент върху съдбата на българските евреи по време на периода на тоталитаризма.