ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ „ШАЛОМ” ЩЕ ПОЧЕТЕ В БУРГАС ПАМЕТТА НА СПАСИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

На 2 декември 2013 г. от 18.00 часа в Бургас, в Художествена галерия „Петко Задгорски” (бившата бургаска синагога), ул „Митрополит Симеон” 24 ОЕБ „Шалом” и Инициативният комитет за отбелязване на 70-годишнината от спасението на българските евреи в Бургас с председател Алберта Алкалай, организират тържествена церемония за запалване на свещите на Ханука – празникът на светлината и мемориална вечер „Памет за спасителите на българските евреи”, посветена на 70-годишнината от историческото събитие.

Организация на евреите в България „Шалом” избра Бургас за провеждане на церемонията защото и преди 70 години и днес, Бургас е космополитен и толерантен град, съхранил атмосферата на уважение и разбирателство. В тържествената церемония ще участват: Димитър Николов – кмет на Община Бургас, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом”, Шломо Голденберг – хазан на Централната софийска синагога, Сабетай Версано – председател на Израелтянския духовен съвет в Бургас и Регионална организация на евреите „Шалом” – Бургас, Алберта и Жаклин Алкалай – организаторки на Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, представители на дипломатическите мисии в България, ветерани, преживели събитията през 1943 година, представители на регионалните организации на евреите „Шалом”.

Тържествената церемония ще започне със запалването на свещите в ритуалния свещник – ханукия на шестия ден от празника на светлината. Основната свещ, наречена шамаш, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване, се пали от уважавана от евреите личност. Честта да запали шамаш ще има кметът на Бургас Димитър Николов. С шамаш се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 – 167 г. пр. н. е. Церемонията е послание за мир, разбирателство и успех.

Н.Пр. Шаул Камиса Раз посланик на Държавата Израел изпраща специално послание към участниците в събитие, което ще бъде представено от почетния консул на Държавата Израел в Бургас Орлин Мандов.

На мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи” председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти ще връчи почетния знак на организацията, посветен на 70-годишнината от спасението на българските евреи на: Димитър Николов Николов – кмет на Бургас, за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на спасението на българските евреи през 1943 г., наследниците на Петко Георгиев Чорбаджиев с псевдоним Петко Росен (1880-1944) – български писател, публицист, юрист, политик и общественик за прякото му участие в спасяването на българските евреи от гр. Бургас през 1943 г., наследниците на Дянко Пръвчев Лазаров – кмет на гр. Бургас от 1939 до 1944 г. за спасяването на българските евреи от гр. Бургас през 1943 г. и Алберта Леон Алкалай – за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на спасението на българските евреи през 1943 г.

Програмата на събитието включва: спомени на ветерани за еврейския живот в морския град, представяне на едно от най-добрите есета от Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, сефарадски фолклорни песни, изпълнени от децата от хор „Милка Стоева” и представяне на изложбата „Разни истории” на младия художник от еврейски произход Бетино Асса.

Преди събитието в 16.30 ч. в сградата на Община Бургас, ул. „Александровска” 26 председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти ще се срещне с кмета на Бургас Димитър Николов.

За допълнителна информация:

Пепа Илиева, ПР мениджър на ОЕБ „Шалом”

0888 26 88 41, www.shalompr.org