Писма по повод на „Пропусната среща с Хени“

В Организация на евреите в България „Шалом“ са получени три писма по повод на „Пропусната среща с Хени“, посветена на Хени Берлер.

Поздравителните адреси са от: Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом“, Симеон Сакскобурготски, Уляна Кьосева, пресаташе на община Стара Загора и фолклорния състав „Танц на вятъра“ от Стара Загора.

* * *

ДО УЧАСТНИЦИТЕ В
„ПРОПУСНАТА СРЕЩА С ХЕНИ”

Уважаеми гости, приятели и колеги на Хени Берлер,

За съжаление, поради ангажимент не мога да присъствам на тази среща, която е още един повод да си спомним за прекрасния човек, приятел и професионалист Хени Берлер.

За всеки от нас бе чест да я познаваме – един достоен, позитивен и емоционален човек, отдаден на професията си журналист. Чрез своите журналистически материали и активна обществена дейност Хени осъществяваше своеобразен мост на приятелство между Израел и България, между българската еврейска общност и евреите с български корени в Израел. Последният й успешен проект е създаването на Българо-израелски културен институт в Тел Авив и София.

Всеки от нас има своята „пропусната среща с Хени” и тази вечер ни дава възможност символично да поднесем своето извинение към нея.

Още веднъж Ви поднасям извинение, че не можем да бъдем заедно на тази среща с Хени.

Максим Бенвенисти
председател на ОЕБ „Шалом“

* * *

Драги господин Бенвенисти,

Бих искал чрез Вас да се обърна към събралите се в Еврейския културен дом в София, за да си спомните за Хени Берлер и да Ви поздравя за идеята да посветите една вечер на нея.

Хени Берлер ме посети през октомври 2009 г. в тогавашния ми кабинет в централата на НДСВ. Заедно с нея пристигна и журналистката от в. „Марица“ Били Москона. Двете подготвиха чудесни материали за България. Тя ми разказа за многото дейности, с които се е ангажирала – и като кореспондент на БНР и агенция „Крос“ в Израел, и като секретар на Дружеството на българските евреи там.

Г-жа Берлер ми направи силно впечатление със своя позитивизъм, с всеотдайността, с която работеше за популяризиране на българската история и култура в Израел. Тя сподели свои нови идеи в тази посока и беше много ентусиазирана.

За жалост, Хени Берлер си отиде от този свят ненавреме. Но вярвам, че в съзнанието на всички, които я познаваха, остава онази топла усмивка и добронамереност, с които тя впечатли и мен при нашата среща.

Използвам случая да пожелая на Вас и членовете на Вашата организация здраве и много успехи!

Симеон Сакскобурготски

До
г-н Максим Бенвенисти
Председател на
Организацията на евреите в България

* * *

Скъпи приятели, които сте се събрали в памет на Хени,

На 24 май 2007 година фолклорният състав от Стара Загора – „Танца на вятъра” – за първи път танцува на сцена извън България. Танцува на сцената на най-голямата концертна зала в Тел Авив на най-красивия за българите празник. Това беше голяма радост за всички нас, а Хени беше нашият невероятен домакин в дните на гостуването. Тя лично избра със сърцето си младия състав от България и беше с трупата през цялото време. Хени беше част от магията на тези дни в Израел. Защото самата Хени е магия, слънчево завихряне, самата любов и доброта.

Щастливи са съпругът й, синът й и нейните приятели – че са имали възможност да отпият глътки от силата, страстта, от обичта на Хени Берлер.

Горда е страната ни, родният й Пловдив – че човек като Хени е роден тук, отрасъл и запленен за цял живот от всичко българско.

Ние всички, които през 2007 година бяхме за няколко дни макар, заедно с Хени – ще я помним като един невероятен човек, жена с крехък ръст и с огромно сърце. Неговото излъчване и светла енергия остават сред всички нас.

С уважение,

От името на ръководителя на състав „Танца на вятъра” – Васил Герлимов и на всички артисти,
Уляна Кьосева – пресаташе, община Стара Загора