ПОЧИНА ШИМОН ПЕРЕС

Бившият израелски президент и виден държавник Шимон Перес почина тази сутрин на 93-годишна възраст в Тел Авив, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Преди две седмици Перес постъпи в интензивното отделение на болница „Тел ха Шомер“ край Тел Авив с тежък инсулт.  Носителят на Нобелова награда за мир за 1994 г. е починал в съня си в 3 часа тази сутрин (полунощ по Гринуич на 28.09.2016). „С кончината на Шимон Перес от света си отиде една историческа фигура, последният оцеля от поколението на основателите на израелската държава и един от архитектите на споразуменията от Осло, положили основите на палестинската автономия през 90-те години на миналия век, което му спечели и Нобеловата награда за мир“, припомня АФП.

Последната среща на Шимон Перес с българскат еврейска общност беше на 11 август 2010 г. в Централната софийска синагога по време на официалното му посещение в България като президент на Държавата Израел.

„Дойдох да предложа честно и искрено приятелство на българите“ – това в каза в края на визитата си в България Шимон Перес. „Горд съм да се помоля заедно с вас в последния месец от еврейския календар и да си пожелаем следващата година да бъде година на доброта, мир, напредък, любов и обич между израелския и българския народ“ каза Перес в молитвата, която  отправи заедно с българската общност. Каза още, че е дошъл тук изпълнен с любов, за която има причина.

„Носим благодарност от еврейския на българския народ и никога няма да забравим, че в най-тъмния период за евреите българите се изправиха като един от интелектуалците до обущарите и защитиха своите евреи.“ Тогава Шимон Перес даде и друго обяснение на голямата си обич към България. Каза, че българите, които се преместват в Израел, са най-честната и най-добрата общност. Че когато стъпят в Израел не забравят своя език, поезия и музика и че са създали нещо като български град в Яфа и призна, че най-добрите лекари и футболисти в Израел са българи.

Шимон Перес отправи послание към българите: „Мога да кажа на вас българите – стига сме били малки, нека да бъдем големи, защото големината не е функция на площта и населението, а на личности, образование и дух. А България е благословена земя с добри и положителни хора.“