ПОСЛАНИКЪТ НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ Н.ПР. ШАУЛ КАМИСА РАЗ С ОРДЕН „СТАРА ПЛАНИНА“ II СТЕПАН

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ – втора степен на посланика на Държавата Израел Шаул Камиса Раз. Високото държавно отличие беше връчено за личния принос на посланика за развитието на двустранните отношения и по повод на отпътуването му от страната.

Президентът Плевнелиев посочи, че по време на мандата си посланикът е работил активно и от сърце за развитие на двустранното сътрудничество и приятелството между двете държави, като очерта областите на съвместно сътрудничество, активния политически диалог, хуманитарни инициативи. През последните години отношенията ни придобиха стратегически характер, изтъкна президентът Плевнелиев, който припомни отново спасяването на българските евреи по време на Втората световна война като категоричен пример за толерантността на българския народ.
Като сериозно предизвикателство за двете страни държавният глава открои извършения през юли 2012 г. терористичен акт на летище Сарафово, определяйки го като нечовешки. Президентът изтъкна усилията на посланика, както и доброто експертно сътрудничество след терористичния акт. Плевнелиев каза, че е било поставено началото на редица експертни срещи в сферата на сигурността и отбраната, които са придобили регулярен характер. Държавният глава увери, че сътрудничеството между службите за сигурност на България и на Израел никога не е било по-ефективно. „Ние сме сигурни и убедени – както българските институции, така и нашите приятели в Израел и нашите международни приятели, че никой от нас няма да спи спокойно, няма да се успокои, докато тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атаките през юли 2012 г., не бъдат изправени пред международен съд“, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев.

Посланик Шаул Камиса Раз изтъкна, че е работил не за да получават благодарности, нито награди и медали. „Това е, което трябва да правим като пратеници, за да постигаме целите, за които сме пристигнали“, каза той. Камиса Раз отдели време да благодари на всички свои сътрудници, които са работили като един оркестър, като един екип, както и да подчертае доброто си взаимодействие с българските институции. „Не е тайна, че напускам със смесени чувства. Може би технически аз напускам, приключвам длъжност, но аз не се отделям от България, връзката ми с България е изключително силна, не бих могъл да мисля за каквато и да била раздяла“, каза посланикът. Той посочи, че има израелски инвеститори, които искат да дойдат и да инвестират в България. „Сърцето ми е винаги с България. Както казват при нас – много те обичам, България“, завърши посланикът на ДържаватаИзраел.