Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще участва в тържествената церемония на Ханука – Празникът на светлината в Централната софийска синагога

На 8 декември 2012 г. (събота) в Централната софийска синагога на ул. «Екзарх Йосиф» 16 ще се проведе тържествената церемония за запалване на свещите на ХАНУКА – Празникът на светлината. Основната свещ ще бъде запалена от Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. Събитието се организира от Централния израелтянски духовен съвет, ОЕБ „Шалом“ и „Американ Джоинт“ – България. Церемонията е послание за мир, разбирателство и успех.

От 8 до 16 декември 2012 г. еврейската общност отбелязва Ханука, празникът на светлината, символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. В продължение на 8 дни във всеки еврейски молитвен дом и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 – 167 г. пр. н. е.

Традиционният за празника поздрав е „Хаг Ханука Самеах!”

Участието в церемонията е с покани и акредитации за журналистите.

Местата за церемонията се заемат до 17.30 ч.