ПУРИМ – Празникът на жребия

На 7 март 2012 г. (сряда) от 18.00 ч. в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф” 16 еврейската общност ще отбележи празника Пурим – празникът на жребия.

Това е най-веселият еврейски празник, отбелязва се на 14 и 15-ти Адар (февруари или март при високосна година).

ПуримПурим не е религиозен празник. Пур – означава жребии и затова е наричан и празник на жребия. Всички – деца и възрастни се маскират и пресъздават победата на Естер и Мордехай над злия Аман. Историята на празника е описана в пергаментов списък „Мегилат Естер”, който се чете в синагогата, като при всяко споменаване на името на злодея Аман, всички тропат с крака или въртят кречетала. Историята разказва, че царят на Персия Ахашверош (Артаксеркс – 426 г. пр.н.е) заточил гордата царица Вашти и се оженил за красивата еврейка Естер. Под влияние на Аман – царедворец и съветник на царя, била издадена заповед да се избият всички евреи в царството. След като всичко било приготвено, Аман хвърлил жребий (пур), за да определи точният ден за разправата. Жребият паднал на 14-тия ден на месец Адар. Царица Естер и чичо й Мордехай успели да предотвратят това злодеяние и спасили еврейския народ от гибел. Злият Аман бил наказан. На празничната трапеза се поднасят различни лакомства – ушите на Аман (триъгълни тестени сладки с пълнеж), масапан, бискочос ди алхашу, мавлач и др. Според традицията, правоверният евреин трябва да се напие до забрава така, че да не може да отличи злодея Аман от праведника Мордехай. В нощта на Пурим във всички еврейските общности по света се организират карнавали. По традицията на празника се разменят подаръци.

В България се е наложило и отбелязването на „Българският Пурим” – 10 март, Денят на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война.