РЕЛИГИОЗНА СЛУЖБА В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ТЕРОРИЗМА

беше отслужена в Централната софийска синагога на 13 януари 2015 г.  На церемонията присъстваха: Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България “Шалом” ,  г-жа Саусан Хасон, временно управляващ посолството на Държавата Израел, Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция, Рав Авраам Зербиб, равин на Централната софийска синагога, Рав Соломон, главен равин на Център „Хабат-България“,  общественици, представители на българската еврейската общност и на медиите.

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти  осъди остро всички прояви на тероризъм и омраза в света и изрази съчувствие към семействата и близките на загиналите както в Париж, така и в Нигерия и всички онези над 12 000 жертви в света. „Защо има толкова много жертви? Защото нашият свят е изпълнен с пропасти. Докато живеем в такъв свят, никога няма да победим тероризма“, каза той. „Трябва да намаляваме различията помежду си и да живеем без да се смущаваме от тях, защото в противен случай няма да имаме мир“, предупреди Бенвенисти. „Като човек, който се е изправял лице в лице с ужаса на тероризма както в Израел така и в България, бих искала да изкажа моите най-дълбоки съболезнования и моята солидарност със семействата на жертвите на атаките в Париж миналата седмица, а също и в световен мащаб. Бих искала да подчертая посланието на Министър-председателя на Израел, който заедно с множество държавни глави участва в уникалния поход на солидарността срещу тероризма в Париж. Министър-председателят Нетаняху заяви: “Аз вървях в една редица с държавни глави на световни сили, за да се обединим срещу тероризма. Споделих с всички тях, че тероризма, трябва да бъде борен до край.” Това пред, което сме изправени в момента е една глобална джихадистка терористична заплаха“ каза в словото си г-жа Саусан Хасон, временно управлява мисията на Израел у нас.

Н.Пр. Ксавие Дьо Кабан, отправи кратко благодарствено слово към организаторите и изрази съчувствие към жертвите: „Не си спомням точно думите на тази песен, но беше нещо като „аз не съм комунист, аз не съм социалист, аз не съм такъв или онакъв, аз съм просто човек. Точно така мисля, че е нашата дума днес, ние искаме само така – аз съм „Шарли“, аз съм французин, аз съм българин, аз съм просто човек“.

Гостите на церемонията запалиха 17 свещи в памет на загиналите в терористичната атака в Париж. Четири камъка бяха поставени в памет на четиримата загинали при атентата евреи, които на 13 януари т.г. бяха погребани.   След приключването на официалните речи, молитвата беше отслужена от  Рав Авраам Зербиб.