ЗАПОЧНА AJC GLOBAL FORUM 2016

Във Вашингтон започна ежегодната международна среща на лидери „Глобал форум“ 2016, организирана от AJC – Американски еврейски конгрес. „Глобъл форум“ е доказано авторитетно международно събитие, което дава възможност на президенти, външни министри, членове на Американския конгрес, както и водещи обществени фигури да обменят мнения и успешни практики за решаване на глобалните световни проблеми. „Глобъл форум“ 2016 отбелязва и 110-та годишнина от основаването на Американския еврейски конгрес и бележи своеобразен рекорд – участието на повече от 2500 делегати, членове на AJC  от  регионалните организации в почти всички американски щати, както и гости от близо 100 държави. Тази година Форумът започна с международна лидерска среща,  посветена на „Промените в обучението за Холокоста, паметта и борбата с антисемитизма и изграждане на международно отношение към познаването на Холокоста“. Лидери на еврейски организации от 35 държави представиха  свои коментари и практики по темата. Българската еврейска общност бе представена от Виктор Меламед, председател на Федерацията на ционистите в България и Соломон Бали, президент на българската Ложа  „Кармел“ на „Б`ней Б`рит“. Директорът на Института за Холокост обучение към Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон, САЩ  и представители  от Индия, Китай, Унгария и ЮНЕСКО представиха своите тези по темите:  „Може ли обучението за Холокоста да служи като антидот (ваксина) срещу разрастването на антисемитизма?“; „Отричането на Холокоста и ревизионизма все още ли са заплаха за правдивостта на историята2“; „Може ли интереса към Холокоста до доведе до по-добро разбиране на еврейството и Израел, там където познанието за тях е недостатъчно…?“ И още много други актуални въпроси.  В своя коментар по темите по време на  лидерската среща Виктор Меламед посочи, че „Обучението за Холокоста освен глобално, трябва да бъде и домашно, освен на теория трябва да се прилага и на практика. Инициативи, като „Урок по достойнство“, които се провеждат по повод 10 март – Денят на спасението на българските евреи и  специалните уроци за Холокоста в часове на класния ръководител, инициативата „Да изчистим омразата“, „Спортът за толерантност“  и  „Направи добро“,  както и други от епизодични трябва да се превърнат в практика и дори да бъдат институционално гарантирани“, подчерта Виктор Меламед. „Особено важно е по тези въпроси да се говори и в семействата, да се намери форма, ако не за обучението, то поне за ангажираното информиране и на родителите по същността на Холокоста, антисемитизма и езика на омраза във всичките му форми.“ добави Виктор Меламед. Идеята за ангажирането на родителите, като част от  съхраняване паметта за Холокоста бе искрено приветствана  от участниците в панела.

Специална награда на AJC за кураж и смелост получи Виан Дакхил от Ирак, която разказа своята лична история и за преживените ужаси от ИДИЛ.

По-късно на традиционната среща на участниците в „Глобал форум“ 2016 на Американския еврейски комитет с посланиците  на различни държави, българският временно изпълняващ длъжността посланик на България в САЩ Деян Катрачев се срещна с  делегати на Форума от Ню Йорк и Чикаго и ги запозна с основните цели на съвременната българска външна политика и отношенията на страната ни със САЩ и Израел.

Днес „Глобал форум“ продължава с дискусии, посветени на антисемитизма в Европа, изграждане на общо бъдеще, а не конфронтация с исляма, глобалния терор и  реакцията на световната общност, нарастващата роля на Югоизточна Азия в световните процеси, както и теми свързани с бъдещето на Израел и конфликтите в Близкия Изток.