Йонка Христова – биография

12.05.2010, 12:34  →  Блог    

Йонка Христова е родена в София. Завършва френска гимназия, испанска и италианска филология в СУ „Климент Охридски” и пеене в Българската Държавна Консерватория в класа на доцент Ирена Бръмбарова.

След първоначален ангажимент в операта в град Хоф започва работа в операта на Националния театър в Манхайм, където пее и до днес. Превежда от немски, испански, френски, руски и полски. Член е на Съюза на Българските писатели. Има издадени седем стихосбирки на български, две на немски и една на македонски. Участва с нейни стихове в антологии на английски, предстоят преводи на руски и полски.

Автор е на поетичното есе „ Песента на България” на български и немски език. Изнася го като моноспектакъл из цяла Германия ( илюстрирано с църковна и народна музика и фотоси от културните паметници ). Изнася поетични рецитали из България, Германия и Македония. За дейността й за популяризиране на българската история и култура в Германия е наградена с почетен медал „Иван Вазов” от Държавната агенция за българите в чужбина. Организатор и участник в редица благотворителни концерти за България, парите от които подкрепят детския дом Майка и дете в София, кухни за храна на нуждаещи се към Община София и към немското посолство в София, дома за деца с белодробни заболявания в Трявна. Изнася църковни концерти (Моцарт: „Реквием”, „Миса бревис”, „Коронационна меса”; Хайдн: „Месия”, „Меса на св. Николай”; Фоглер: „Пастирска меса”; Бах: „Коледна оратория”).

В операта в Манхайм изнася камерни матинета с песенни програми („Дмитрий Шостакович” посветено на сто години от рождението му; „Непознатият Верди”; „Песни между две столетия” – Мануел де Файя, Рихард Щраус и Густав Малер; „Еврейска и народна поезия в творчеството на славянски композитори”).