АГЕНЦИЯ „КРОС“, DIR.BG, 19MIN.BG, GRAMA.BG, SVOBODENNAROD.COM – ДА ПОМНИМ! 75 ГОДИНИ ОТ „КРИСТАЛНАТА НОЩ“

10.11.2013, 19:30  →  В медиите    

Да помним! 75 години от „Кристалната нощ“ | | 10.11.2013 10:41 | www.cross.bg | www.cross.bg |
/КРОСС/ „Нощта на 9 срещу 10 ноември преди 75 години в Германия е белязана с кръв и погроми. „Кристалната нощ“ е грижливо премислена и планирана акция. С разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове се унищожава еврейската инфраструктура – унищожени и разграбени са над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, на базата на които нацистите създават прочутите институти за расова чистота. Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души. Слабата реакция на международната общност на погромите срещу евреите дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста. „Кристалната нощ“ е краят на илюзиите на евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За съжаление, проявената от тях доверчивост не им дава възможност да видят антисемитизма, който тогава е заладял Централна и Източна Европа, обидинена под лозунга на Хитлер „Европа без евреи!“. И днес опитите да се реставрира фашисткото минало са факт. Това е страшно! Опитите да се представи нацизма просто като историческо минало на част от Европа не са самоцелни, с тях се обяснява днешния адрес на неофашизма. Не бива да отминаваме и случващото се днес в България. Опитите да се манипулират страховете на хората от непознатото и различното са опасна игра с неочакван край.“ Това каза в словото си Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България на събитието, организирано от Клуб „Здраве“ и клубовете на ОЕБ „Шалом “ по повод на 75-годишнината от „Кристалната нощ“.

Да помним! 75 години от „Кристалната нощ“ | | 10.11.2013 11:49 | www.grama.bg | Новини |
„Нощта на 9 срещу 10 ноември преди 75 години в Германия е белязана с кръв и погроми. „Кристалната нощ“ е грижливо премислена и планирана акция. С разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове се унищожава еврейската инфраструктура – унищожени и разграбени са над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, на базата на които нацистите създават прочутите институти за расова чистота. Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души. Слабата реакция на международната общност на погромите срещу евреите дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста. „Кристалната нощ“ е краят на илюзиите на евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За съжаление, проявената от тях доверчивост не им дава възможност да видят антисемитизма, който тогава е заладял Централна и Източна Европа, обидинена под лозунга на Хитлер „Европа без евреи!“. И днес опитите да се реставрира фашисткото минало са факт. Това е страшно! Опитите да се представи нацизма просто като историческо минало на част от Европа не са самоцелни, с тях се обяснява днешния адрес на неофашизма. Не бива да отминаваме и случващото се днес в България. Опитите да се манипулират страховете на хората от непознатото и различното са опасна игра с неочакван край.“ Това каза в словото си Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България на събитието, организирано от Клуб „Здраве“ и клубовете на ОЕБ „Шалом по повод на 75-годишнината от „Кристалната нощ“.

Да помним! 75 години от “Кристалната нощ“ | | 10.11.2013 10:41 | dir.bg | Новини | Агенция КРОСС
/КРОСС/ «Нощта на 9 срещу 10 ноември преди 75 години в Германия е белязана с кръв и погроми. «Кристалната нощ“ е грижливо премислена и планирана акция. С разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове се унищожава еврейската инфраструктура – унищожени и разграбени са над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, на базата на които нацистите създават прочутите институти за расова чистота. Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души. Слабата реакция на международната общност на погромите срещу евреите дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста. «Кристалната нощ“ е краят на илюзиите на евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За съжаление, проявената от тях доверчивост не им дава възможност да видят антисемитизма, който тогава е заладял Централна и Източна Европа, обидинена под лозунга на Хитлер «Европа без евреи!“. И днес опитите да се реставрира фашисткото минало са факт. Това е страшно! Опитите да се представи нацизма просто като историческо минало на част от Европа не са самоцелни, с тях се обяснява днешния адрес на неофашизма.Не бива да отминаваме и случващото се днес в България. Опитите да се манипулират страховете на хората от непознатото и различното са опасна игра с неочакван край.“ Това каза в словото си Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България на събитието, организирано от Клуб «Здраве“ и клубовете на ОЕБ «Шалом “ по повод на 75-годишнината от «Кристалната нощ“.

75 години от „Кристалната нощ“ | | 10.11.2013 13:11 | www.19min.bg | Новини |
„Нощта на 9 срещу 10 ноември преди 75 години в Германия е белязана с кръв и погроми. „Кристалната нощ” е  грижливо премислена и планирана акция. С разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове се унищожава еврейската инфраструктура – унищожени  и разграбени са над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, на базата на които нацистите създават прочутите институти за расова чистота. Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души.  Слабата реакция на  международната общност на погромите срещу евреите  дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста.  „Кристалната нощ” е краят на илюзиите на  евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За съжаление, проявената от тях доверчивост не им дава възможност да видят антисемитизма, който  тогава е заладял Централна и Източна Европа, обидинена под лозунга на Хитлер „Европа без евреи!”. И днес опитите да се реставрира фашисткото минало са факт. Това е страшно! Опитите да се представи нацизма просто като историческо минало на част от Европа не са самоцелни, с тях се обяснява днешния адрес на неофашизма. Не бива да отминаваме и случващото се днес в България. Опитите да се манипулират страховете на хората от непознатото и различното са опасна игра с неочакван край.” Това каза в словото си Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България на събитието, организирано от Клуб „Здраве” и клубовете на ОЕБ „Шалом ” по повод на 75-годишнината от „Кристалната нощ”.

19 минути стр.3

ДА ПОМНИМ! 75 години от Кристалната нощ | | 11.11.2013 00:01 | 19 минути | стр. 3 |
Светът отбелязва 75 години от антиеврейския погром, организиран от хитлеристкия режим. „Преди 75 години Германия е белязана с кръв и погроми. Кристалната нощ е грижливо премислена и планирана акция. Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души. И днес опитите да бъде реставрирано фашисткото минало са факт. Опитите да бъде представен нацизма просто като историческо минало на част от Европа не са самоцелни, с тях се обяснява днешния адрес на неофашизма“, каза Максим Бенвенисти , председател на Организация на евреите в България по годишнината от Кристалната нощ.

http://www.svobodennarod.com/bulgaria/3506-75-godini-ot-kristalnata-nosht-novi-opiti-da-se-restavrira-natzizmat.html

75 години от „Кристалната нощ“: нови опити да се реставрира нацизмът

75 години от "Кристалната нощ": нови опити да се реставрира нацизмът

„Нощта на 9 срещу 10 ноември преди 75 години в Германия е белязана с кръв и погроми. „Кристалната нощ” е  грижливо премислена и планирана акция. С разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове се унищожава еврейската инфраструктура – унищожени  и разграбени са над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, на базата на които нацистите създават прочутите институти за расова чистота. Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души.Това каза в словото си Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България на събитието, организирано от Клуб „Здраве” и клубовете на ОЕБ „Шалом” по повод на 75-годишнината от „Кристалната нощ”.

Слабата реакция на  международната общност на погромите срещу евреите  дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста.  „Кристалната нощ” е краят на илюзиите на  евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За съжаление, проявената от тях доверчивост не им дава възможност да видят антисемитизма, който  тогава е заладял Централна и Източна Европа, обидинена под лозунга на Хитлер „Европа без евреи!”.

И днес опитите да се реставрира фашисткото минало са факт. Това е страшно! Опитите да се представи нацизма просто като историческо минало на част от Европа не са самоцелни, с тях се обяснява днешния адрес на неофашизма. Не бива да отминаваме и случващото се днес в България. Опитите да се манипулират страховете на хората от непознатото и различното са опасна игра с неочакван край.”

Редактор: Светломира Димитрова.