АГЕНЦИЯ „КРОС“, DIR.BG, БГНЕС, АГЕНЦИЯ „ФОКУС“, „СВОБОДЕН НАРОД“, В. „ЗЕМЯ“- СРЕЩА С КМЕТА НА СОФИЯ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

04.11.2013, 22:09  →  В медиите    

Фандъкова получи благодарности от „Шалом“

03 Ноември 2013 | 13:41 Прочетено 1612

София /КРОСС/ Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланикът на Дъравата Израел, Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България „Шалом“ и Йосиф Меламед, главен секретар на ОЕБ „Шалом“.
Председателят на ОЕБ „Шалом“ благодари на столичния кмет за подкрепата и съдействието за реализацията на съвместните инициативи: Първия еврейски фестивал „Шалом София“, който се проведе на 15 септември 2013 г., Маратона Sofia Tole-Run, който се проведе на националния празник 22 септември в столицата и Международния изследователски семинар „Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949″, който ще се проведе на 4 и 5 ноември т.г. в София.
Максим Бенвенисти информира г-жа Фандъкова за новите дейности от Инициативата „Направи добро“ на ОЕБ „Шалом“. Инициативата се провежда вече 6 години и се реализира с подкрепата на много институции, организации и личности. Тази година към Инициативата „Направи добро“се присъедини и УМБАЛ „Александровска“ АД. По повод 70-годишнината от спасението на българските евреи бяха проведени офталмологични прегледи на около 3000 деца от Северозападна България, а с финансовата подкрепа на „Американ Джойнт“ – България нуждаещите се деца безплатно получиха очила. В последните две седмици в рамките на Инициативата „Направи добро“ се извършват прегледи на децата в бежанските лагери в София. За всички деца се осигуряват и индивидуални пакети храна.

Н.Пр. Шаул Камиса Раз от своя страна също благодари на г-жа Фандъкова за подкрепата и съдействието, което оказва на българската еврейска общност и за работата, която като столичен кмет върши заедно с екипа си за подобряване качеството на живот, инфраструктурата и дейностите, които се надява, че ще бъдат оценени и София ще стане Европейска столица на културата през 2019 г. Посланикът на Израел сподели, че видимата промяна на София провокира интерес от израелски бизнесмени да инвестират тук. Н.Пр. Шаул Камиса Раз заяви, че активно ще работи за подобряване на сътрудничеството между представители на израелските институции и Столична община.

Главният секретар на ОЕБ „Шалом“ Йосиф Меламед информира столичния кмет за социалните програми, които Организацията реализира и покани г-жа Фандъкова да открие детския център, който съвсем скоро ще бъде завършен.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за добрите думи, прие поканата да открие детския център на ОЕБ „Шалом“ и „Американ Джоинт“- България и заяви, че ще продължи водената до сега политика „Градът да бъде мирен и спокоен, да запазим духа на толерантност и демократичност, да се спазват законите. Ще се стараем, както и досега да предотвратяваме и да се противопоставяме на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и нетолерантност“.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/sofiyafandukovashalom-1382204.html#ixzz2jhzIuKtA

Фандъкова получи благодарности от “Шалом“ | | 03.11.2013 13:41 | dir.bg | Новини | Агенция КРОСС
София /КРОСС/ Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланикът на Дъравата Израел, Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България «Шалом “ и Йосиф Меламед, главен секретар на ОЕБ «Шалом “.Председателят на ОЕБ «Шалом “ благодари на столичния кмет за подкрепата и съдействието за реализацията на съвместните инициативи: Първия еврейски фестивал «Шалом София“, който се проведе на 15 септември 2013 г., Маратона Sofia ToleRun, който се проведе на националния празник 22 септември в столицата и Международния изследователски семинар «Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949“, който ще се проведе на 4 и 5 ноември т.г. в София.Максим Бенвенисти информира г-жа Фандъкова за новите дейности от Инициативата «Направи добро“ на ОЕБ «Шалом “. Инициативата се провежда вече 6 години и се реализира с подкрепата на много институции, организации и личности. Тази година към Инициативата «Направи добро“се присъедини и УМБАЛ «Александровска“ АД. По повод 70-годишнината от спасението на българските евреи бяха проведени офталмологични прегледи на около 3000 деца от Северозападна България, а с финансовата подкрепа на «Американ Джойнт“ – България нуждаещите се деца безплатно получиха очила. В последните две седмици в рамките на Инициативата «Направи добро“ се извършват прегледи на децата в бежанските лагери в София. За всички деца се осигуряват и индивидуални пакети храна. Н.Пр. Шаул Камиса Раз от своя страна също благодари на г-жа Фандъкова за подкрепата и съдействието, което оказва на българската еврейска общност и за работата, която като столичен кмет върши заедно с екипа си за подобряване качеството на живот, инфраструктурата и дейностите, които се надява, че ще бъдат оценени и София ще стане Европейска столица на културата през 2019 г. Посланикът на Израел сподели, че видимата промяна на София провокира интерес от израелски бизнесмени да инвестират тук. Н.Пр. Шаул Камиса Раз заяви, че активно ще работи за подобряване на сътрудничеството между представители на израелските институции и Столична община. Главният секретар на ОЕБ «Шалом “ Йосиф Меламед информира столичния кмет за социалните програми, които Организацията реализира и покани г-жа Фандъкова да открие детския център, който съвсем скоро ще бъде завършен.Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за добрите думи, прие поканата да открие детския център на ОЕБ «Шалом “ и «Американ Джоинт“- България и заяви, че ще продължи водената до сега политика «Градът да бъде мирен и спокоен, да запазим духа на толерантност и демократичност, да се спазват законите. Ще се стараем, както и досега да предотвратяваме и да се противопоставяме на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и нетолерантност“.

Фандъкова се срещна с израелския посланик | | 03.11.2013 14:03 | dir.bg | Новини | БГНЕС
Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел, Максим Бенвенисти – председател на Организация на евреите в България“Шалом “и Йосиф Меламед – главен секретар на ОЕБ“Шалом “,съобщиха от“Шалом “. Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел, Максим Бенвенисти – председател на Организация на евреите в България“Шалом “и Йосиф Меламед – главен секретар на ОЕБ“Шалом “,съобщиха от“Шалом “.Председателят на ОЕБ“Шалом “благодари на столичния кмет за подкрепата и съдействието за реализацията на съвместните инициативи: Първия еврейски фестивал“Шалом София“,който се проведе на 15 септември 2013 г., Маратона Sofia ToleRun, който се проведе на националния празник 22 септември в столицата и Международния изследователски семинар“Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949“,който ще се проведе на 4 и 5 ноември т.г. в София. Максим Бенвенисти информира Фандъкова за новите дейности от Инициативата“Направи добро“на ОЕБ“Шалом “.Инициативата се провежда вече 6 години и се реализира с подкрепата на много институции, организации и личности. Тази година към Инициативата“Направи добро“се присъедини и УМБАЛ“Александровска“АД. По повод 70-годишнината от спасението на българските евреи бяха проведени офталмологични прегледи на около 3000 деца от Северозападна България, а с финансовата подкрепа на“Американ Джойнт“– България нуждаещите се деца безплатно получиха очила. В последните две седмици в рамките на Инициативата“Направи добро“се извършват прегледи на децата в бежанските лагери в София. За всички деца се осигуряват и индивидуални пакети храна. Шаул Камиса Раз от своя страна също благодарина Фандъкова за подкрепата и съдействието, което оказва на българската еврейска общност и за работата, която като столичен кмет върши заедно с екипа си за подобряване качеството на живот, инфраструктурата и дейностите, които се надява, че ще бъдат оценени и София ще стане Европейска столица на културата през 2019 г. Посланикътна Израел сподели, че видимата промяна на София провокира интерес от израелски бизнесмени да инвестират тук. Н.Пр. Шаул Камиса Раз заяви, че активно ще работи за подобряване на сътрудничеството между представители на израелските институции и Столична община. Главният секретар на ОЕБ“Шалом “Йосиф Меламед информира столичния кмет за социалните програми, които Организацията реализира и покани Фандъкова да открие детския център, който съвсем скоро ще бъде завършен. Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за добрите думи, прие поканата да открие детския център на ОЕБ“Шалом “и“Американ Джоинт“-България и заяви, че ще продължи водената до сега политика“Градът да бъде мирен и спокоен, да запазим духа на толерантност и демократичност, да се спазват законите. Ще се стараем, както и досега да предотвратяваме и да се противопоставяме на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и нетолерантност“. /БГНЕС


Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова се срещна с Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел | | 03.11.2013 14:00 | www.focusnews.net | Новини |
София. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова се срещна с Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел, Максим Бенвенисти – председател на Организация на евреите в България „Шалом ” и Йосиф Меламед – главен секретар на ОЕБ „Шалом ”, съобщиха от пресцентъра на организацията. Председателят на ОЕБ „Шалом ” благодари на столичния кмет за подкрепата и съдействието за реализацията на съвместните инициативи: Първия еврейски фестивал „Шалом София”, който се проведе на 15 септември 2013 г., Маратона Sofia ToleRun, който се проведе на националния празник 22 септември в столицата и Международния изследователски семинар „Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939 – 1949”, който ще се проведе на 4 и 5 ноември т.г. в София. Максим Бенвенисти информира Фандъкова за новите дейности от Инициативата „Направи добро” на ОЕБ „Шалом ”. Инициативата се провежда вече 6 години и се реализира с подкрепата на много институции, организации и личности. Тази година към Инициативата „Направи добро”се присъедини и УМБАЛ „Александровска” АД. По повод 70-годишнината от спасението на българските евреи, бяха проведени офталмологични прегледи на около 3000 деца от Северозападна България, а с финансовата подкрепа на „Американ Джойнт” – България нуждаещите се деца безплатно получиха очила. В последните две седмици в рамките на Инициативата „Направи добро” се извършват прегледи на децата в бежанските лагери в София. За всички деца се осигуряват и индивидуални пакети храна. Н.Пр. Шаул Камиса Раз благодари на Фандъкова за подкрепата и съдействието, което оказва на българската еврейска общност и за работата, която като столичен кмет върши заедно с екипа си за подобряване качеството на живот, инфраструктурата и дейностите, които се надява, че ще бъдат оценени и София ще стане Европейска столица на културата през 2019 г. Посланикът на Израел каза, че видимата промяна на София провокира интерес от израелски бизнесмени да инвестират тук. Н.Пр. Шаул Камиса Раз заяви, че активно ще работи за подобряване на сътрудничеството между представители на израелските институции и Столична община. Главният секретар на ОЕБ „Шалом ” Йосиф Меламед информира столичния кмет за социалните програми, които Организацията реализира и покани Фандъкова да открие детския център, който съвсем скоро ще бъде завършен. Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за добрите думи, прие поканата да открие детския център на ОЕБ „Шалом ” и „Американ Джоинт” – България и заяви, че ще продължи водената до сега политика „Градът да бъде мирен и спокоен, да запазим духа на толерантност и демократичност, да се спазват законите. Ще се стараем, както и досега да предотвратяваме и да се противопоставяме на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и нетолерантност”.

Обсъждат нови свидетелства за съдбата на евреите през 1939 – 1949

Написана от  Свободен Народ /Понеделник, 04 Ноември 2013 00:14

По време на срещата между Йорданка Фандъкова и ОЕБ „Шалом“ стана ясно, че еврейската общност в София подпомага сирийските бежанци. Снимка: Пресцентър на ОЕБ „Шалом“.

На 4 и 5 ноември 2013 г. в  Конферентната зала на хотел „Кристал Палас” в София, ул. „Шипка” № 14 ще се проведе Международен изследователски семинар „Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949”. Това е една от основните академични проява за отбелязването на 70-годишнината от  спасението на българските евреи  и е част от Културния календар на столицата. Организатори на събитието са: Столична община, Софийският университет „Св. Климент Охридски“,  Организацията на евреите в България “Шалом”, съвместно с „Федерацията на ционистите в България” и Комисията за разкриването на документите и установяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Участници в семинара са водещи историци и изследователи от България, САЩ, Израел, Турция, Испания, Германия и Косово. Те ще имат възможност да представят своите най-нови изследвания, документални находки и разкрития, които да дискутират, както в тесен професионален кръг, така и пред по-широка аудитория, включваща млади хора и студенти.Форумът ще бъде открит в 9:30 часа на 4 ноември 2013 г. (понеделник) от заместник–кмета на Столична Община – Тодор Чобанов и от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – Иван Илчев.

Встъпителни и приветствени слова ще произнесат: Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел в България, Н.Пр. Исмаил Арамаз – посланик на Република Турция у нас, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом” и Евтим Костадинов –  председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на 42–то Народно събрание.

Междувременно, на 03 ноември 2013 г., кметът на София – Йорданка Фандъкова се срещна с Н. Пр. Шаул Камиса Раз – посланник на Дъравата Израел, с Максим Бенвенисти – председател на Организация на евреите в България „Шалом” и с Йосиф Меламед – главен секретар на ОЕБ „Шалом”.Председателят на ОЕБ „Шалом” благодари на столичния кмет за подкрепата и съдействието за осъществяване на няколко съвместни начинания. Това са:

Първия еврейски фестивал „Шалом София”, който се проведе на 15 септември 2013 г.;

Маратонът „Sofia Tole-Run”, който се проведе на националния празник 22 септември в столицата;

Международният изследователски семинар „Нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949”, за който стана дума по-горе.

Максим Бенвенисти е информирал г-жа Фандъкова за новите дейности от инициативата „Направи добро” на ОЕБ „Шалом”. Инициативата се провежда вече 6 години и се осъществява с подкрепата на много институции, организации и личности. Тази година към Инициативата „Направи добро”се присъедини и УМБАЛ „Александровска” АД.  По повод 70-годишнината от спасението на българските евреи бяха проведени офталмологични прегледи на около 3000 деца  от Северозападна България, а с финансовата подкрепа на „Американ Джойнт” – България нуждаещите се деца безплатно получиха очила.

В последните две седмици в рамките на Инициативата „Направи добро” се извършват прегледи на децата в бежанските лагери в София. За всички деца се осигуряват и индивидуални пакети храна.

Н. Пр. Шаул Камиса Раз, също е благодарил на г-жа Фандъкова  за подкрепата и съдействието, което оказва на българската еврейска общност. Той е изразил надежда, че София ще стане Европейска столица на културата през 2019 г. Посланикът на Израел е споделил, че  София като град е провокирала интерес у израелски бизнесмени да инвестират тук. Н.Пр. Шаул Камиса Раз е заявил, че активно ще работи за подобряване на сътрудничеството между представители на израелските институции и Столична община.

Главният секретар на ОЕБ „Шалом” Йосиф Меламед е информирал столичния кмет за социалните програми, които Организацията осъществява и е поканил г-жа Фандъкова да открие детския център, който съвсем скоро ще бъде завършен.

Йорданка Фандъкова е благодарила за добрите думи и е приела поканата да открие детския център на ОЕБ „Шалом” и „Американ Джоинт”- България. Тя е заявила, че ще продължи водената до сега политика „градът да бъде мирен и спокоен, да запазим духа на толерантност и демократичност, да се спазват законите. Ще се стараем, както и досега да предотвратяваме и да се противопоставяме на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и нетолерантност”.

Редактор: Теодор Дечев


Текст под снимка | | 05.11.2013 00:17 | Земя | стр. 2 |

Кметът на София Йорданка Фандькова се срещна с Н. Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Израел, Максим Бенвенисти председател на Организацията на евреите в Бьлгария „Шалом„, и Йосиф Меламед – главен секретар на ОЕБ „Шалом