АЛЕКСАНДЪР ОСКАР: „ГОРДЕЕМ СЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ НЕ СА БИЛИ ИЗОЛИРАНИ“ – БНР, CROSS.BG, DIR.bg

03.09.2013, 1:17  →  В медиите    

Александър Оскар: Гордеем се, че българските евреи никога не са били изолирани | 02.09.2013 14:26 | www.bnr.bg |

Повече от 10 години еврейските общности в Европа отварят своите врати за хората, които се интерсуват от еврейската култура да навлезат и да разберат какво се случва в еврейската общност. Всяка година Европейският ден на еврейската култура има тема. Тази година темата е: „Юдаизъм и природа“. Това каза председателят на Софийската организация на евреите Шалом Александър Оскар в интервю за предаването „12+3“. По случай Европейския ден на еврейската култура ще има концерт в Синагогата на 8-ми септември. На 15-ти септември пред НДК ще има Фестивал на евреиската култура: Това, което сме се опитвали да покажем с тези инициативи е, че българската еврейска общност винаги е била неделима част от българското общество и от една страна се опитваме да съхраним нашата еврейска традициа, но от друга страна се гордеем с това, че сме бълграски граждани и живеем в България и с това искаме да покажем и нашия принос за българската култура, за световната култура и с един такъв концерт считаме, че ще можем да покажем това с музиканти като Максим Ешкенази. Гордеем се, че българските евреи никога не са били изолирани, никога не сме се чувствали като малцинство. Дори за нас е малко обидно да ни кажат, че сме малцинство, каза още Оскар.

Александър Оскар: Гордеем се, че българските евреи никога не са били изолирани | 02.09.2013 18:09 | www.cross.bg |

София /КРОСС/ Повече от 10 години еврейските общности в Европа отварят своите врати за хората, които се интересуват от еврейската култура, да навлязат и да разберат какво се случва в еврейската общност. Всяка година Европейският ден на еврейската култура има тема. Тази година темата е: „Юдаизъм и природа“. Това каза пред БНР председателят на Софийската организация на евреите „Шалом“ Александър Оскар. По случай Европейския ден на еврейската култура ще има концерт в Синагогата на 8-и септември. На 15-и септември пред НДК ще има Фестивал на еврейската култура. Това, което сме се опитвали да покажем с тези инициативи, е, че българската еврейска общност винаги е била неделима част от българското общество и от една страна, се опитваме да съхраним нашата еврейска традиция, но от друга страна, се гордеем с това, че сме български граждани и живеем в България и с това искаме да покажем и нашия принос за българската култура, за световната култура и с един такъв концерт считаме, че ще можем да покажем това с музиканти като Максим Ешкенази. Гордеем се, че българските евреи никога не са били изолирани, никога не сме се чувствали като малцинство. Дори за нас е малко обидно да ни кажат, че сме малцинство, каза още Оскар.

Александър Оскар: Гордеем се, че българските евреи никога не са били изолирани | | 02.09.2013 18:09 | dir.bg | Новини | Агенция КРОСС


София /КРОСС/ Повече от 10 години еврейските общности в Европа отварят своите врати за хората, които се интересуват от еврейската култура, да навлязат и да разберат какво се случва в еврейската общност. Всяка година Европейският ден на еврейската култура има тема. Тази година темата е: “Юдаизъм и природа“. Това каза пред БНР председателят на Софийската организация на евреите “Шалом“ Александър Оскар.По случай Европейския ден на еврейската култура ще има концерт в Синагогата на 8-и септември. На 15-и септември пред НДК ще има Фестивал на еврейската култура.Това, което сме се опитвали да покажем с тези инициативи, е, че българската еврейска общност винаги е била неделима част от българското общество и от една страна, се опитваме да съхраним нашата еврейска традиция, но от друга страна, се гордеем с това, че сме български граждани и живеем в България и с това искаме да покажем и нашия принос за българската култура, за световната култура и с един такъв концерт считаме, че ще можем да покажем това с музиканти като Максим Ешкенази.Гордеем се, че българските евреи никога не са били изолирани, никога не сме се чувствали като малцинство. Дори за нас е малко обидно да ни кажат, че сме малцинство, каза още Оскар.